Съдът пак отказа да пусне Николай Банев от ареста

Съдът пак отказа да пусне Николай Банев от ареста

Съдът за пореден път отказа да освободи от ареста бизнесмена Николай Банев. Той е в килия от средата на декември 2018 г. Заедно се него бе задържана и съпругата му Евгения. Двамата са обвинени в източване на предприятия, данъчни престъпления и изпиране на 1 млрд. лв. Те бяха арестувани във Франция, след като българските власти издадоха европейска заповед за арест. Заедно с тях обвинения за участие в престъпна група получи и майката на Банев – Мария.

Самият Банев отрича всички обвинения. На едно от съдебните заседания той заяви, че ако някой може да изпере 1 млрд. лв., той трябва да стане президент на САЩ. В петък пък описа процеса като "крадецът вика дръжте крадеца". Основната част от показанията нямат нищо общо с истината, по делото става дума за публични акционерни дружества, които имали колективни органи на управление.

"Конкретно "Полимери” и "Елма” имаха заместник-директор, който отговаряше за защитата на акционерите. Той е контролиран директно от Комисията за финансов надзор. Акциите бяха едни от най-търгуваните на Българската фондова борса. В "Полимери” имаше над 2000 акционери. Как си представяте, че ще правят това, което Николай Банев има каже", заяви той, цитиран от БГНЕС.

Според разследващите Банев е използвал нелегално внесен в килията му телефон, за да пише съобщения на майка си и искал от нея да повлияе на свидетели. Възрастната жена отрече.

За намерения телефон се разбра от зам.-главния прокурор Иван Гешев. Той твърди, че Банев е имал друга цел - да организира у нас проруска партия и да търси политическо убежище за себе си и семейството си в Русия. Била му обещавана защита от руски адвокати пред Европейския съд по правата на човека, започване на "хибридна война" в негова защита, както и медийна атака срещу разследващите.

В писмо от ареста бизнесменът обяви, че това са серия лъжи. "Никога не съм искал политическо убежище от руските лобисти, според зам.- главния прокурор. Точно обратното. Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България, предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни”, написа той.

Споделяне

Още по темата

Още от България