Съдът пак отказа да пусне Пилето на свобода

Състав на Софийския градски съд отказа да пусне на свобода Николай Методиев - Пилето. Днешното Определение на съда е окончателно и не е подлежи на обжалване.

По данни на МВР 35-годишният Методиев е смятан за главния организатор на контрабандните канали на Константин Димитров - Самоковеца. Пилето бе задържан преди близо два месеца за това, че на 21 юли 2003 г. е заплашил двама полицаи и извадил контрабандно внесена китайска стока от 7 контейнера и я подменил с изолационни материали в свой склад в Долни Богров. За това престъпление законът предвижда до 6 години затвор.

Днес магистратите отказаха да пуснат Методиев с мотива, че има реална опасност той да извърши друго престъпление. Срещу него има и други две незавършени наказателни производства.

Първата мярка задържане под стража на Методиев - по обвинението за самоуправство, бе наложена от Софийския районен съд на 25 юли т.г., два дни след като беше арестуван. Няколко дни по-късно по нареждане на главния прокурор Никола Филчев софийският районен прокурор Славчо Кържев преобразува в следствие двете дознания срещу Пилето - за самоуправство, и за контрабанда.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов възнегодува, че дознанията са иззети "насила" от МВР. Според него по дознанието за самоуправство Пилето може веднага да бъде осъден и да си стои в ареста, докато се докаже и вината му за контрабандата.

Междувременно Върховната касационна прокуратура разпореди на Бургаската окръжна прокуратура в кратки срокове да внесе обвинителен акт по старо дело за контрабанда и документна измама, извършени от Пилето.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?