Съдът пак отказа да пусне Вальо Топлото

Софийският градски съд отказа за пореден път да пусне от ареста бившия изпълнителен директор на “Топлофикация-София” Валентин Димитров, задържан и обвинен в укрити данъци и пране на пари. Това стана в сряда на заседание при закрити врата.

Мотивът на защитата за поисканото освобождаване е, че станалият по-известен като Вальо Топлото от 35 години страдал от епилептични припадъци,  които обаче са се засилили след нанесения му в ареста през ноември побой, съобщи след заседанието Лъчезар Таков, адвокат на екс шефа на столичното парно. Официалната версия за инцидента бе, че Димитров е  пострадал при спор за пластмасова чиния.

Съдът е приел, че има обосновано предположение по обвинението за неплатени данъци, но не и за прането на пари, допълни Таков. По думите му съдията е счел, че на свобода Димитров може да извърши ново престъпление. Според защитника обаче мярката за неотклонение е неадекватна при обвинението за укрити данъци. Има хора с далеч по-тежки обвинения, които се освобождават след шест месеца, а моят клиент е от  9 месеца в ареста, коментира адвокатът.

Той изрази мнението си, че е дошло времето Валентин Димитров да бъде освободен и се очаква това да стори Софийският апелативен съд след седмица, когато отново ще се гледа искането за пускане на Димитров от ареста.

Според прокурора по делото Божидар Джамбазов разследването по случая не върви мудно, като интензивното му водене било отбелязано от съдебния състав по делото. Той обясни, че обвинителният акт срещу Димитров ще стане факт, когато се съберат  всички доказателства, а в момента се бавели тези от Австрия. Според прокурора делото е усложнено от международния елемент в него.

В съдебната зала Вальо Топлото дал обясненията, които сметнал за необходимо, но те не били задоволителни, каза още Джамбазов. Той изрази очакванията си Димитров да започне да говори по същество. Според прокурора срокът на задържането на бившия шеф на топлофикацията е разумен.

В същото време стана ясно, че е готова петорната експертиза на почерка върху плика с 30 хил. лв., открит в сейф на Валентин Димитров с името на бившия председател на Столичния общински съвет Антоан Николов. Тя потвърждава резултатите на тройната графологична експертиза, според която Николов не е надписвал плика. Първоначалният анализ сочеше, че почеркът е негов, заради което бе образувана преписка за лъжесвидетелстване.

Споделяне

Още от България