Съдът постанови 100 000 лв. обезщетение за онкоболна жена

Министерството на здравеопазването да плати сто хиляди лева на онкоболната Теодора Захариева, нареди в петък Софийският градски съд, пред който ведомството на Радослав Гайдарски обжалваше решението на първоинстанционите магистрати. То отсъждаше жената да получи от министерството обезщетение от 80 000 лв. 

Болната от рак на гърдата Захариева бе принудена да си търси правата по съдебен ред, след като през 2004 г. здравното министерство, ръководено от предишния министър Славчо Богоев, отказа да ѝ предоставя редовно животоспасяващите лекарства, на които тя има правоВ резултат Захариева получи усложнения и претърпя нова тежка операция.

Това е втората болна от рак жена, която печели дело срещу МЗ за забавяне на скъпоструващо лечение. Първата - Росица Шкодрова, осъди държавата на всички инстанции, но така и не доживя съдебните решения в нейна полза.

Според Захариева има още една инстанция, пред която здравното министерство може да обжалва. Ако делото бъде окончателно спечелено, ще започне тежката процедура за изплащане на обезщетението, която, според защитата ѝ, може да се проточи дълго.

У нас има около 200 хиляди регистрирани раково бални, а злокачествените заболявания са сред основните причини за смъртността в България след сърдечно-съдовите болести, сочи статистиката.

Проблемът с нередовната доставка на скъпоструващите, но жизнено необходимите лекарства за онкоболните, заплащащи се от държавата, не е от вчера. Още при правителството на Симеон Сакскобургготски болни организираха масови протести пред здравното ведомство.

Решението на съда доказва, че наистина може да възтържествува справедливостта в юридически и морален смисъл, заяви адвокатът на Теодора Захариева.Теодора Захариева заяви, че през 2004 г. с диагноза рак на гърдата са били 4743 пациентки, като от тях 3220 е трябвало да получат лечението, от което се е нуждаела и е нямало да се стигне до фатални резултати за много от тях. Тя смята да вложи по-голямата част от присъдената сума за подпомагане онкоболните. По думите на адвоката ѝ обаче процедурата за получаване на такива обезщетения е много сложна и дава възможност парите никога да не бъдат изплатени.

 

Споделяне

Още от България