Съдът постанови постоянен арест за момичетата, убили 14-годишната Маргарита

Пловдивският окръжен съд взе постоянна мярка "задържане под стража" спрямо непълнолетните Мария Дръндарова и Антония Матова. Срещу тях е повдигнато обвинение, че на 5 март 2004 г. в съучастие като непълнолетни, но като са разбирали свойството и значението на извършеното и са могли да ръководят постъпките си, предумишлено са умъртвили 14-годишната Маргарита.

Двете момичета са обвинени и в това, че на 8 март 2004 г. са се заканили с убийство на 12-годишна тяхна съученичка.

Дежурният съдия Магдалина Иванова прецени, че от събраните по делото данни може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, в които са обвинени. Тъй като те са непълнолетни, заседанието се гледа при закрити врати в присъствието на техните родители.

Наложена беше най-тежката от предвидените мерки за неотклонение, тъй като е налице изключителен случай. Съдът прецени, че всяка друга по-лека мярка не би постигнала целите си.

Съществува опасност обвиняемите да извършат престъпление, тъй като след деянието са отправяли заплахи към свои съученици и са предприели действия по прикриване на извършеното.

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд, като в случай на постъпила жалба, мярката ще се разгледа на 23 март 2004 г. от 10 часа.

Заради изявления пред медиите, че момичетата са направили самопризнания за вината си, е отстранен следователят по делото Александра Бенкова, предаде Дарик радио.

От петък Мария и Антония вече официално са обвинени в предумишлено убийство и са настанени в отделни килии, за да не разменят информация.

Междувременно, от днес в пловдивското училище "Братя Миладинови", където са учили жертвата и двете момичета, екип психолози работят със съучениците на убитото момиче, за да преодолеят шока от случилото се.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?