Съдът потвърди 84 хил. лв. глоба за "Практикер" заради заблуждаваща реклама

Съдът потвърди 84 хил. лв. глоба за "Практикер" заради заблуждаваща реклама

Върховният административен съд е потвърдил наложена от Комисията за защита на конкуренцията санкция от 83 655 на "Практикер“ заради заблуждаваща реклама, съобщиха от антимонополната комисия във вторник.

Нейно проучване от 2014 г. установи, че рекламното послание по отношение на промоцията "-22% на всичко от 14 до 17 ноември“ има заблуждаващ характер. Макар намалението да е рекламирано като отнасящо се до всички стоки, в промоцията има ограничение, съгласно което отстъпката не важи за промоционални продукти, отбелязани в магазините с червени и жълти етикети, както и за акцизни стоки.

В своето решение Върховният административен съд изцяло споделя констатациите на Комисията за извършеното нарушение. Според съда подобно пазарно поведение може да увреди интересите на конкурентите, защото "Практикер" привлича със заблуда потребителите и разчита на възможността потребителят да закупи от предлаганите от него продукти при условия или цени, различни от обявените в рекламните съобщения.

Антимонополната комисия припомня, че всеки, който смята, че е ощетен от пазарното поведение на строителния хипермаркет, има право да потърси обезщетение чрез жалба пред граждански съд.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?