Съдът потвърди ареста на Роберт Матанич

Роберт Матанич, обвинен в убийството на трима души в столично заведение, да остане постоянно зад решетките, разпореди във вторник Софийският апелативен съд. Хърватинът бе екстрадиран у нас преди десетина дни от Сърбия, където изтърпяваше присъда за незаконно притежание на оръжие.

Той бе посочен от МВР като лидер на т. нар. хърватска група за „мокри поръчки”, към която се смята, че принадлежи и мистериозно изчезналият през февруари Иван Може, оправдан на две съдебни инстанции за разстрела на Асен Петров – Шаки и на полицая Кирил Живков в букмейкърски пункт в софийския квартал „Княжево”.

По времето на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов полицията приписваше на хърватската група редица показни разстрели на фигури от „подземния свят” у нас. Такъв  бе и този на Димитър Христов - Митко Малкия (приближен на Златомир Иванов – Баретата) и охранителите му Живко Митев и Калоян Савов, извършен от двама души, облечени като попове, в софийското заведения "Арт Декор" през юни 2004 г.

За тройното убийство, при което тежко бяха ранени още двама души, България обвини Матанич и поиска екстрадирането му от Сърбия. При довеждането му Софийският градски съд постанови мярка за неотклонение задържане под стража с мотива, че той може да се укрие или да извърши престъпление. Със същите аргументи апелативните магистрати потвърдиха ареста на Матанич, който пред сръбски журналисти бе обявил, че предпочита да умре, отколкото да бъде в български затвор. 

Споделяне

Още от България