Съдът потвърди, че двама членове на КЗК са имали конфликт на интереси

Софийският административен съд потвърди, че двама от членовете на Комисията за защита на конкуренцията са работили в условия на конфликт на интерес. Произнасянето им е по повод обжалването от страна на Александър Александров и Елена Димова на взетото преди време решение на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

 

Съдът обаче също смята, че Александров и Димова са нарушили закона като са се съгласили срещу заплащане да се включат в семинари по обществените поръчки и имената им да бъдат ползвани за привличане на участници в проявите срещу съответните такси.

 

Двамата членове на КЗК са обявявани в покани, отправени в публичното пространство до широк кръг от лица, ангажирани в процедури за възлагане на обществени поръчки в служебното си качество. Софийският административен съд е приел, че това е направено с цел да се информират и насърчат адресатите на поканите да участват в семинарите и да заплатят съответната такса. В замяна лицата, заемащи публична длъжност са получили заплащане на база сключени договори с търговски дружества - организатори на семинарите.

 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?