Съдът потвърди едногодишните присъди за потъналия кораб "Илинден"

Съдът потвърди едногодишните присъди за потъналия кораб "Илинден"

Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден", с който загинаха 15 български туристи. Това съобщи БТА, като се позова на адвокати по процеса.

На 5 юли миналата година Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.

Съдът смята, че Сотир Филевски не се е придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич.

Според съда и той подходил лекомислено, когато вършил работата си. Съдебният състав обаче сметнал, че експертът не е издал документ, ограничаващ броя на пътниците.

Възможността, която остава пред страните по наказателното дело, е да обжалват пред Върховния съд в Скопие.

Преди месец се очакваше семействата на удавилите се в Охридското езеро 15 българи да получат по 4 500 евро от застраховки, които още не са изплатени, разказват близки на загиналите. Продължава да се търси възможност обезщетение да плати и фирмата "Германишер Лойд", дала сертификат за годност на кораба.

Разследването, което България води по случая, също продължава.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?