Съдът потвърди глоба от 100 000 лв. за “Загорка” заради рекламна игра

Върховният административен съд (ВАС)  потвърди глоба от 100 000 лв., наложена на “Загорка” АД заради рекламна игра, нарушаваща конкуренцията, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Имуществената санкция е наложена на пивоварната за игра, проведена в периода 10 март-20 май 2003 г. с награди – 11 организирани пътувания за финала на Шампионската лига, включващи пътни разходи, тридневен престой в Манчестър и билет за мача, 3 системи за домашно кино и футболни “Амстел” шапки.

КЗК и съдът са констатирали, че събирането на капачки от бира, които са условие за участие в играта, предполага покупка на продуктите на “Загорка” АД. По този начин търсенето на продукта се обуславя от допълнителни, непазарни по своя характер фактори и съзнанието на потребителя се измества от реалните му нужди към възможността да спечели обещаната награда, което не е присъщо на нормалния пазарен обмен.

Освен това стойността на две от предлаганите награди значително надвишава стойността на промоционалния продукт, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и представлява форма на нелоялна конкуренция.

Споделяне

Още от Бизнес