Съдът потвърди глоба от 143 хил. лв. за имитация на шампоан "Па-Па”

Върховният административен съд (ВАС) окончателно е потвърдил глоба от 143 220 лв. за пловдивската компания "Ти Ейч Ес Козметикс" заради това, че е имитирала вида на детския шампоан "Па-Па", произвеждан от "Ален мак", съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във вторник.

Санкцията е наложена през 2010 г. за това, че "Ти Ейч Ес Козметикс" произвежда и разпространява в България и Русия детски шампоан "Адвенчър”, който наподобява марката и цялостния облик на отдавна присъстващия на двата пазара шампоан "Па-Па" на "Ален Мак".

КЗК преценява, че цялостното оформление на шампоана съдържа достатъчно прилики, които могат да заблудят потребителите относно производителя на продукта. Глобата е обжалвана от санкционираната фирма, но и петчленният състав на ВАС приема, че "много пряка е ползата за имитатора от имитирането на утвърдената марка и много значима е загубата за имитирания субект", тъй като е "гаранция за качество и облекчен избор на потребителя, който намалява риска от неудовлетворителна покупка".

Споделяне

Още от Бизнес