Съдът потвърди глобата за хлебарски сдружения за определяне на цените

Съдът потвърди глобата за хлебарски сдружения за определяне на цените

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкции за две хлебарски организации, за това, че косвено са определяли цените на хляба, влияейки на производителите със свои публични изявления за прогнозното движение на тарифите.

През юли 2008 г. антимонополната организация глоби Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, София (ФХСБ) и на Сдружение "Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите", Бургас (РСХС) съответно с 15 000 лв. и 10 000 лв. Те бяха обжалвани, но потвърдени от петчленния състав на ВАС.

Според съда в установеното нарушение не е участвала Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България".

Проучването на КЗК е показало, че сдруженията играят активна роля при формиране на ценовите очаквания и прогнози на пазара на хлебопроизводството в страната в поредица свои изявления в периода октомври 2002 - юли 2007 г.

На общи събрания, без да се определят конкретни стойности на цената на хляба, а косвено ФСХБ - София и РСХС - Бургас са работили за координиране поведението на техните членове за цената на масовия хляб, както и формиране на ценовата политика на хлебопроизводителите в страната.

Според съда, прякото или косвено определяне на цените на хляба е нарушение, което по своята цел предотвратява, ограничава или нарушава конкуренцията. Поведението на тези сдружения на хлебопроизводителите е в разрез с пазарните принципи, тъй като влияе върху цената на хляба и по този начин уврежда конкурентната среда на съответния пазар, се посочва в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес