Съдът потвърди отстраняването на Гатев от Бюрото за контрол на СРС

ВАС е приел безкритично решението на ДКСИ, смята юристът

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди отнемането на секретния достъп на зам.-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Решението на магистратите е било постановено в сряда, заяви пред Mediapool самият той в четвъртък.

На практика това означава, че Гатев окончателно е отстранен от поста си в Бюрото и сега Народното събрание ще трябва да вземе решение за прекратяване на мандата му, както и да открие процедура за избор на нов член на контролния орган.

"Върховните съдии се придържат едно към едно към решението на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), което ме кара да мисля, че изобщо не са проверявали фактологията по този случай, която им представихме", коментира той.

Решението на ВАС е секретно и юристът не пожела да го коментира в детайли, за да не разгласи класифицирана информация. Изрази обаче недоумението си, че въпреки това някои медии, чиято редакционна политика е близка до тази на изданията на депутата от ДПС Делян Пеевски, вече информират, че мотивите на съда са посочени на 16 страници. Обстоятелство, което по думите на Гатев, не е било известно дори на самия него.

"Още от началото бях раздвоен, защото от една страна бях сигурен, че съдът ще отмени решението на ДКСИ по чисто правни съображения, а от друга - подготвихме (с адвоката му Александър Кашъмов - бел.ред.) жалбата до ВАС така, сякаш ще бъде адресирана до Европейския съд за правата на човека. Оказа се, че сме били прави - отиваме в Страсбург", добави зам.-шефът на Бюрото за контрол на СРС.

По време на общо двете заседания на ВАС по казуса ДКСИ така и не представи нито протокол от заседанието, на което е потвърдено отнемането на секретния му достъп, нито някакви други доказателства, фигуриращи в преписката, въпреки че съдът поиска това. Магистратите пък така и не пожелаха да разпитат като свидетел шефа на Бюрото Бойко Рашков.

ДКСИ отхвърли в края на август жалбата му срещу решението на ДАНС. Комисията бе провела едно-единствено заседание по случая. Преди това ДАНС бе базирала преценката си на на данни, предварително огласени от прокуратурата, според които Гатев се срещал с подсъдими и обвиняеми, за да им съдейства как да подават заявления за информация до Бюрото. Това, според прокуратурата, ДАНС, ДКСИ, а вече и ВАС, представлявало нарушение на служебните му задължения.

Въпреки че по-голямата част от твърденията на държавното обвинение бяха своевременно опровергани, службите така и не ревизираха позицията си. Развоят на случая провокира междуинституционален скандал, като Рашков на няколко пъти заяви, че случаят с Гатев е атака срещу контрола на СРС-тата въобще.

Той дори изнесе данни за злоупотреби с подслушвание на политици, магистрати и журналисти пред парламента, които бяха отречени от главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешния министър Валентин Радев. Именно агенцията беше посочена от Рашков, като отговорна за най-голям процент от нарушенията със СРС-та.

Както Mediapool вече писа, конфликт между Бюрото и прокуратурата действително има и той датира още от 2015 г., когато във връзка с проверка по делото "КТБ", в която участва Гатев, главният прокурор публично допуска, че зам.-шефът на Бюрото проявява "нездрав интерес" към доказателствата по мегаделото за срива на банката.

Споделяне

Още по темата

Още от България