Съдът потвърди по-високите мита за внос на стари коли

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата на вносителите на стари коли срещу увеличените мита, въведени от правителството през февруари т.г.

С промяната митническата стойност на употребяваните автомобили бе преизчислена от долари в лева и се увеличи, което от своя страна повиши дължимите митнически такси и почти двойно - дължимия ДДС.

От правителството тогава обясниха измененията с аргумента, че тарифата за внос на стари коли не е променяна от 1995 г. и вече се получава голям дисбаланс между броя на внасяните автомобили и приходите от ДДС за хазната. Като аргумент бе изтъкнат и обезпокоителния ръст на стари автомобили, както и че 50% от леките коли в България са на възраст между 10 и 15 години и не отговарят на европейските екологични норми.

Върховният съд е отхвърлил твърдението на вносителите на стари коли, че правителството е нарушило конституцията, според която гражданите трябва да плащат данъци съобразно доходите си. Съдът посочва, че основание за промените са негативните тенденции за околната среда и за безопасността на движението, свързани с увеличения внос на употребявани автомобили.

Магистратите не приемат, че кабинетът е нарушил изискването на конституцията данъците да се определят само със закон. В случая става въпрос за вносни мита, които не са данъци и такси по смисъла на закона, уточнява ВАС.

Съдът е отхвърлил и твърденията, че постановлението на правителството противоречи на Търговския закон и на Закона за нормативните актове.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?