Съдът потвърди привилегии за малцинствата в САЩ при прием в университет

Върховният съд на САЩ реши днес, че правният факултет на Мичиганския университет има право при приема на студенти да определя свои квоти за малцинствата, предаде Ройтерс.

Съдът реши обаче, че преференциите, които ползват чернокожите, студентите от испански произход и индианците за колежа към университета, са в противоречие с конституционния принцип за равенство.

В случая с приема в правния факултет Мичиганският университет определя проценти за прием на студенти по расов принцип. Съдът реши, че това е въпрос на образователната политика на висшето учебно заведение, което се стреми към "разнообразие" в състава на студентите си. При подбора за колежа обаче младите хора от малцинствата получават допълнително 20 от общо 150 възможни точки, които се формират от успеха, резултатите от изпитите и други фактори.

Върховният съд на САЩ беше сезиран от бели младежи, според които учебното заведение класирало преди тях чернокожи кандидат-студенти, макар да имали по-ниски оценки.

Върховният съд на САЩ подкрепи закон от 2000 г., който изисква в националните библиотеки да има филтър, спиращ достъпа до информация в Интернет, свързана с порнографията. Той бе оспорен с аргумента, че ограничава свободата на словото, но Върховният съд не прие този аргумент. Около 143 милиона американци редовно ползват Интернет. Около 10 процента от тях влизат в мрежата от обществените библиотеки. Решението на съда е съзвучно с усилията на американския Конгрес да предпази децата от порнография по Интернет, коментира Ройтерс.

Още от Свят