Съдът потвърди уволнението на прокурора Цеко Йорданов

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което бе уволнен от прокуратурата бившият висш държавен обвинител Цеко Йорданов. По време на своя престой във Върховната касационна прокуратура (ВКП) и във ВСС, той бе известен като един от най-приближените до бившия главен прокурор Никола Филчев.

ВАС счита, че при вземането на решението съдебният съвет е спазил всички процедури. В мотивите към решението е приложен класически случай за прокурорски шантаж на дело.

Цеко Йорданов в качеството му на завеждащ отдел “Следствен” във ВКП е разпоредил с писмо от 17 януари 2006 година до Софийския градски съд да се изпрати във ВКП следственото дело, водено срещу шефката на столичната митница Маргарита Пецанова и нейния подчинен Пламен Живков.

Срещу двамата в момента се води дело за нанесени щети на държавата на стойност около 10 милиона лева. С резолюция Йорданов е взел делото от Софийската градска прокуратура и го е изпратил на завеждащия отдел "Общоопасни престъпления" във ВКП Асен Арсов. След това устно го е “уведомил” да забави неговото връщане на градската прокуратура.

“С изискването на делото се зачерква трудът, който е положен от следствието и прокурорите и по същество същите се демотивират добросъвестно да изпълняват задълженията си, което обосновава особено укоримостта на деянието и тежестта му”, се казва в мотивите на ВАС.   

Според съда Цеко Йорданов не може да бъде оневинен от твърденията си, че е извършил това под натиск от Никола Филчев. От Върховния административен съд считат, че през последните години той е показал несъвместимо със заеманата от него длъжност поведение, извършил е действия в противоречие на законите и в противоречие на основната функция на прокуратурата за спазване на законността.

Йорданов бе уволнен от прокуратурата в началото на февруари тази година за уронване на престижа на съдебната власт. Неговите нарушения “изникнаха” при направената ревизия за дейността на прокуратурата за последните пет години. Тя установи, че вече бившият обвинител е разпределял в нарушение със закона “множество дела”.    

Споделяне

Още от България