Съдът потвърди връщането на делото срещу пазарджишките имами в прокуратурата

Архивна снимка от делото срещу имамите, сн. БГНЕС

Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Пазарджик за прекратяване на наказателното дело срещу 14-те имами, обвинени в проповядването на радикален ислям.  Причината е пропуски в досъдебното производство. Делото се връща в пазарджишката окръжна прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Мотивите за прекратяването на делото са, че в досъдебното производство са ограничени процесуалните права на 11 от подсъдимите. В обвинителния акт не са посочени кои точно факти и обстоятелства обвиняват задържаните в проповядването на радикален ислям и налагането на религиозна омраза.

Имамите, сред които е и мюсюлманският ромски водач Ахмед Муса, бяха задържани при две последователни акции на ДАНС в края на миналата година и през март 2015 г. При обиските бяха открити видеоматериали, рекламиращи дейността на "Ислямска държава", бяха иззети символи на терористичната организация, както и литература с  призиви за война срещу неверниците. От година Ахмед Муса и още 11 негови поддръжници са в пазарджишкия следствен арест, заради опасение, че ще направят опит да се укрият, ако са на свобода.

Повторното връщане на делото в пазарджишката окръжна прокуратура ще е мотив защитата на подсъдимите отново да поиска освобождаването им от ареста, посочи БНР.

Споделяне

Още по темата

Още от България