Без изненади по делото за клевета срещу МВР шефа

Съдът повярва на Цветанов, че не бил разбран за връзката на Тодорова с мафията

Министърът просто защитавал интереса на обществото, критикувайки работата й

Съдия Екатерина Роглекова отсъди, че министър Цветанов е невинен.

Пловдивският районен съд (ПРС) оправда в четвъртък вътрешния министър Цветан Цветанов по делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова, председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). Основният мотив на магистратите бе, че според защитната теза на министъра той никога не е твърдял директно, че със забавянето на свои мотиви тя покровителствала организираната престъпност, а просто критикувал работата ѝ.

Повод за съдебния процес станаха интервюта на Цветанов от януари тази година пред в. "24 часа“ и бТВ, в които той внушаваше за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си интервю от 23 януари Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа“ - "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията“ и в подзаглавие - "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност“.

На следващия ден в ефира на бТВ министърът бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...“, на което Цветанов веднага отговори: “Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност.“

Тези недвусмислени констатации на вътрешния министър бяха обяснени пред съда от адвоката му Десислава Добрева със същата аргументация, с която самият Цветанов се оправдаваше впоследствие – че бил защитник на обществения интерес и забавянето на съдебни мотиви не е в полза на данъкоплатците.

"Всъщност тъжителката (Мирослава Тодорова - бел. ред.) третира собствения си прочит на изразеното от клиента ми становище по наболял за обществото проблем“, заяви адвокатката в своята пледоария. Тя цитира и нормите на Европейската конвенция за защита на човешките права, както и решение на Върховния касационен съд, според които начинът на мислене не може да се криминализира.

Впечатление прави, че по този начин Цветанов за пръв път се отрича от твърдението си, че Тодорова вероятно има връзки с мафията, което в продължение на месеци самият той пряко или косвено потвърждаваше в различни свои публични изяви, тиражирани в медиите.

Стигна се дори до там, че премиерът Бойко Борисов заяви в интервю пред в. "Капитал“, че е предложил на Цветанов да се извини на Тодорова, за да бъде прекратен този медиен скандал.

Това интервю обаче не бе прието като доказателство от заместник-шефа на ПРС Екатерина Роглекова, тъй като нямало отношение към предмета на делото. Тя изобщо не се съобрази с аргументите на адвоката на Тодорова - Даниела Доковска, че извинение се поднася само, когато е налице неправомерно твърдение.

По отношение на делото срещу Маникатов, станало повод за въпросните изявления на Цветанов пред медиите, Доковска посочи в пледоарията си, че може би единствената институция, която не е покровителствала рецидивиста, е именно съдът. Като аргумент тя изтъкна това, че в мотивите на съдия Тодорова към присъдата на Маникатов са били коментирани доказателства, уличаващи го в сформирането на мащабна наркомрежа, действала на територията на няколко града в България и в Гърция.

Въпреки това прокуратурата го бе обвинила единствено, че от затвора е бил лидер на банда за разпространение на дрога в София. Без изобщо да подведе под отговорност двама негови съучастници, сред които сина му, за които ГДБОП в продължение на месеци бе установила, че дейно участват в наркосхемата.

Освен това адвокатът добави, че въпреки деветгодишната присъда, която Маникатов е излежавал, докато Тодорова е гледала поредното му дело, той не се е намирал в Централния софийски затвор, а в общежитието в Казичене, което е нарушение на закона.

Юристът допълни, че това е доказателство как изпълнителната власт, отговорна за изпълнението на наказанията, е покровителствала Маникатов. Уточнявайки, че осигуреният му необяснимо мек режим е довел до отвличането му през 2008 г., тъй като той безпрепятствано напускал общежитието, за да работи навън, развозван с кола от собствената си жена.

В подкрепа на тези свои твърдения Доковска посочи и факта, че съдия Тодорова е осъдила Маникатов на осем години затвор и 60 000 лв. глоба.

Като мотив Цветанов да клевети Тодорова, Доковска посочи многобройните остри декларации на съдийския съюз, оглавяван от Тодорова, срещу публични изказвания на вътрешния министър, с които той напада съдебната система.

 

"Обстоятелството, че международните институции възприемат становищата на съдиите означава, че ССБ говори истината, а на тази истина Цветанов противопостави една лъжа. Лъжа е, че Мирослава Тодорова покровителства организираната престъпност и мафията, защото Цветанов няма нито едно фактическо обстоятелство в тази посока. Ако имаше, щеше да го представи", завърши пледоарията си Доковска.

От 2009 година насам съюзът изпрати писма до Министерския съвет, Европейската комисия, лично до еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг, както и до еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. В писмата се обясняваше, че вътрешният министър на страната неправомерно поставя под натиск независимата съдебна власт.

Адвокатът на министъра обаче контрира, че това не можело да бъде причина той да клевети Тодорова, тъй като изобщо не било ясно, дали становищата на ССБ са публични и дали Цветанов ги е чел.

Решението на ПРС не е окончателно и ще бъде обжалвано пред Пловдивския окръжен съд, чийто председател Сотир Цацаров е известен като близък на вътрешния министър Цветанов и името му се спряга сред фаворитите за нов главен прокурор.

 

След края на делото юристи коментираха пред Mediapool, че изразената пред съда защитна теза на министъра, че в продължение на месеци е останал неразбран от Тодорова и медиите, всъщност е била единствената възможна. Причината е, че другият вариант да бъде оправдан бе, министърът да представи пред съда категорични доказателства, че председателят на съдийския съюз е влязла в престъпно споразумение с мафията. Такива, разбира се, не бяха представени.

Споделяне

Още по темата

Още от България