Съдът позволи на Биляна Петрова да харчи по 560 лв. на месец

Съдът позволи на Биляна Петрова да харчи по 560 лв. на месец

Апелативният спецсъд вдигна частично запора върху сметките на бившата зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова. Тя ще може да харчи по 560 лв. на месец, колкото е минималната работна заплата. Досега сметките ѝ бяха запорирани. Петрова бе осъдена заедно с Десислава Иванчева за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Иванчева получи 20 години затвор, Петрова – 15 години, а соченият за посредник при предаването на парите Петко Дюлгеров – 12 години. В момента делото се гледа на втора инстанция. Председател на съдебния състав е шефът на съда Георги Ушев.

В сряда той отказа да си направи отвод от делото, както поиска Петрова. Освен това Ушев не се произнесе и по исканията на Иванчева и Дюлгеров да бъдат премахнати запорите върху сметките им. Съдията реши да изчака банкови справки за наличността по сметките им. Дюлгеров твърди, че парите му трябват, за да си направи операция на очите, а казва, че живее от пенсията на възрастната си майка.

Пред съда бе представена и справка за съдебния заседател от първата инстанция Мария Праматарова-Щуркова. Според данните на Централната избирателна комисия тя е била член на районна комисия от ГЕРБ. Иванчева и Петрова твърдят, че това доказва, че делото срещу тях е политическа поръчка. По закон съдебните заседатели нямат право да участват само в ръководството на партия, но могат да са членове.

В момента Иванчева и Петрова са под домашен арест. Преди това двете прекараха близо година под стража.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?