Заради близо 2-годишното му задържане и липсата на влезли в сила присъди

Съдът прати Евелин Банев-Брендо под домашен арест

Евелин Банев-Брендо. Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) прие във вторник, че вече не са налице основания за продължаващото близо 2 години задържане на Евелин Банев-Брендо и постанови той да бъде освободен от следствения арест на Централния софийски затвор и пратен под домашен арест.

Магистратите се съгласиха с аргументите на защитничката му Ина Лулчева, която изтъкна, че според тълкувателно решение на Върховния касационен съд, когато даден подсъдим няма влязла в сила присъда, висящите производства срещу него не могат да се приемат за основание за продължаването на ареста му.

Освен това юристката цитира и разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, според които оперативни данни на службите не могат да бъдат приемани за основателни данни за постоянен арест, тъй като достоверността им е непроверима.

Става въпрос за записан със специални разузнавателни средства (СРС) телефонен разговор между Брендо и бившата му съпруга Моника Добринова, в който той казва: "Ще минаваме границата незаконно и т'ва е. Ако ни хванат – хванат", добавяйки "ако ни хване Интерпол, хване". Заради тези негови думи МВР организира на 16 май 2012 г. показна акция по задържането му и оттогава той се намира в следствения арест.

Междувременно на 15 февруари 2013 г. Банев бе осъден от СГС на 7 години и половина затвор по обвинението му за пране на пари от наркотрафик. На 9 юли същата година пък италиански съд му постанови 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин.

И двете съдебни решения обаче са на първа инстанция и предстои да бъдат разглеждани от горните инстанции. По тази причина тези присъди няма как да послужат като основание той да продължи да стои зад решетките, прие във вторник САС, отчитайки, че преди арестуването на 16 май 2012 г. Брендо е имал перфектно процесуално поведение, не се е укривал от разследващите и се е явявал на всички призовки.

Българското дело срещу Брендо е за пране на пари през банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев – собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", който бе убит през май 2005 г. Според прокуратурата Банев е сформирал престъпна банда заедно с бившата си съпруга Моника Добринова, вдовицата Десислава Дишлиева и Симо Карайчев.

През април 2007 г. съдът наложи арест на Банев, а пет дни по-късно в дома си беше убита Йорданка Запрянова – свекърва на Дишлиева, смятана за основен свидетел срещу Брендо и снаха ѝ.

Година и половина по-късно, вече на свобода, подсъдимият разкри пред Нова телевизия, че бившият вътрешен министър Румен Петков го убеждавал да свидетелства срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Те бяха окончателно оправдани през февруари 2012 г. за подготовката на убийствата на ген. Любен Гоцев, финансиста Никола Дамянов и приживе близкия до Амигоса – Иван Тодоров-Доктора.

Делото за пране на пари срещу Банев бе натоварено със сериозни очаквания да покаже ефективността на борбата с престъпността, тъй като той бе сочен от разследващите за основен "перач" на парите на известните братя. По-малкият от които изчезна безследно, след като бе заподозрян за убийството на радио водещия Боби Цанков в началото на 2010 г., а впоследствие издирването му дори бе прекратено.

След ареста на Брендо на 16 май 2012 г. службите се активизираха срещу него, тъй като тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов го обяви за "кокаинов крал", замесвайки го с международен трафик на дрога в големи мащаби. Последва и екстрадирането му в Италия, където бе осъден на първа инстанция. Впоследствие румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят, но родният съд отказа.

През м.г. 10-годишната му дъщеря Лара бе отвлечена и след 47 дни в плен изненадващо бе освободена, като така и не стана ясно дали е платен откуп за свободата ѝ. Извършителите на отвличането не са открити до този момент.

Споделяне

Още по темата

Още от България