Съдът прекрати делото за конфискация срещу семейството на Христо Бисеров

снимка БГНЕС

Софийският окръжен съд е прекратил дело за конфискация срещу съпругата и доведения син на Христо Бисеров - Мария Бисерова и Ивайло Главинков. Процесът за конфискация срещу бившия заместник-председател на ДПС обаче е насрочен от Софийския градски съд за март, съобщава вестник “Сега“.

Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) срещу Главинков, майка му и управляваната от него фирма - "Солари Елов дол", беше на стойност 4 081 099 лв.

През май 2016 г. Главинков и майка му са изпратили молби до Софийския окръжен съд процесът за конфискация срещу тях да бъде прекратен, тъй като Софийската градска прокуратура не ги разследва от февруари 2016 г. Главинков се позовава и на съдебна практика, според която е задължително да има обвинение през цялото време, докато продължава процесът за конфискация.

Разследването срещу Главинков е прекратено от прокуратурата заради недоказаност на обвиненията за пране на пари и укриване на данъци според официално съобщение на прокуратурата. Обвинението му за нарушения на банковото законодателство падна, тъй като влезе в сила по-благоприятна редакция на Наказателния кодекс. От прокуратурата съобщиха, че Швейцария е отказала да разкрие банковата тайна и затова разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства за престъпния произход на парите.

През юни 2016 г. Софийският окръжен съд е оставил без разглеждане исковете на КОНПИ. Година по-късно Софийският апелативен съд потвърди прекратяването, като докладчикът по делото е на особено мнение. Той не споделя схващането, че прекратяването на разследването е пречка за исковете на Комисията за конфискация. Върховният касационен съд е спрял делото, защото се чака тълкувателно решение по казуса.

В Софийския градски съд (СГС) през март тръгва друг процес за конфискация. По него ответници заедно с Бисеров отново са Главинков и Бисерова. Искът срещу бившия зам.-председател на ДПС и на парламента е заради делото срещу него за укриване на данъци в особено големи размери, по което Бисеров беше оправдан на три инстанции. Градските съдии отказват да прекратят производството по конфискация, както иска Бисеров, въпреки оправдателната присъда.

Искът срещу Бисеров, съпругата му и сина им е за отнемане на имущество за 1 980 475.99 лв. Комисията претендира за къщата на Бисерови в центъра на София, семейната им кола "Дайхатсу Териос", която е струвала 11 790 лв. през 2015 г., както и 12 хил. лв., които семейството е получило от продажбата на "Мерцедес". Комисията настоява да получи парите с лихвите от банкова сметка на Бисеров - 27 491 евро. От Мария Бисерова се иска паричната равностойност от продадените ѝ акции в "Солар проджектс" ЕАД и "Инниммо солар" ЕАД. Става дума за общо 277 265 лв., както и парите ѝ по банковата ѝ сметка - 1500 лв., и 184 хил. евро, дадени от нея назаем на сина ѝ. От него се искат пари, прехвърлени по сметката му в Скопие - 314 529 долара, от сметката на Бисеров в женевска банка, както и втори транш за 117 192 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?