Съдът прекрати две от делата за Царските конюшни

Сградата, продадена в спорната сделка

Административен съд – София град прекрати две от трите дела, заведени от прокуратурата срещу заповедите за продажба на земята под т.нар. Царски конюшни в центъра на столицата, съобщи "24 часа" Аргументите на магистратите са, че заповедите на бившия областен управител Веселин Пенев за продажбата не могат да бъдат обжалвани, защото не са индивидуален административен акт.

"Съдебното обжалване на заповедите е изключено с разпоредба в правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, тъй като по своя характер тези заповеди не представляват индивидуален административен акт", пише в съдебното решение.

Прокуратурата пледираше, че заповедите на Пенев са нищожни, тъй като земята не е била продадена на пазарна цена. Сделката за терените бе оформена от областния управител като прекратяване на собственост, а цената бе 658 870 лв. Прокурорската експертиза показа, че пазарната цена е близо 11 млн.лв.

Другият аргумент на прокуратурата е, че не е ясно дали купувачът "Евротранс билд" изобщо има някаква собственост върху терените под конюшните. По третия довод все още няма решение. Прекратяването на делата може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Както е известно, т.нар. Царски конюшни представляват имот в центъра на София от близо 7.5 дка, който през юли м.г. бе продаден за 90 лв. на кв. метър или за общо 658 870.90 лв. без ДДС.

Парцелът предварително е бил разделен на три части с цел да се намали общата му цена, като по този начин е заобиколено задължението продажбата на държавен имот за над 500 000 лева да става с решение на Министерския съвет. Купувач на царските конюшни бе "Евротранс билд" на бившия шеф в КТБ Янко Иванов.

Сделката бе оформена като прекратяване на съсобственост между държавата и фирмата на Янко Иванов "Евротрансбилд". Фирмата е била съсобственик на около 16% от имота. Тази собственост е придобита чрез заменка през 2005 година. Янко Иванов е станал съсобственик в сградата чрез другата си фирма "Дивисима" ООД, която е дала на държавата имот на бул. "Драган Цанков" 35 (срещу КАТ), където сега се помещава Комисията за защита от дискриминация.

Проблемът е, че не е ясно дали "Евротранс билд" е собственик на тези 16%. През 2003 година първо областният управител на София Росен Владимиров (ДПС) прави сделка с фирмата "Гондол" на известния ливански бизнесмен Газуан Шараф за въпросните 16% от имота.
В последните дни на кабинета "Сакскобургготски" се прави още една сделка за същия дял в царските конюшни, но с фирмата на Янко Иванов "Дивисима". След това между двете фирми започва дело за собствеността върху имота, в което е въвлечена и държавата. Сегашната сделка с Янко Иванов е извършена, въпреки че делото между двете фирми още не е приключило.

Срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев се води наказателно дело за сделката за конюшните. Той е обвиняем и за продажбата на ведомствен апартамент, собственост на МВР, с площ от 180 кв. метра в столичния кв. "Изгрев" на човек, който нямал право да го купи. Пенев обявява жилището на търг с начална цена 226 700 лева, въпреки че протокола за предаване на апартамента от МВР на Областната управа е записано, че балансовата стойност на имота е 373 475 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес