Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът придвижи към финал злополучния проект за е-здравеопазване

"Стемо Гама Консулт" печели лъвския пай от поръчките за над 6 млн. лева

0 коментара
Съдът придвижи към финал злополучния проект за е-здравеопазване

След повече от година в спиралата на постоянни обжалвания една от ключовите обществени поръчки по проекта за електронно здравеопазване може да продължи напред, а съществена част от него най-накрая да бъде финализирана. Това става възможно след решение на Върховния административен съд (ВАС) от 6 декември, което е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението позволява на Министерството на здравеопазването да определи изпълнител за изграждането на електронно медицинско досие, както и за изграждането на електронната рецепта и електронното направление. След съдебното решение основната част от дейностите в проекта за електронно здравеопазване ще се изпълняват от консорциума "Стемо-Гама консулт", който е редовен участник в търгове на МЗ в областта на информационните и комуникационните технологии, автор на отменената система за чекиране с пръст в болниците.

Последните планове на МЗ са проектът да бъде финализиран в края на 2020 година.

Съдът решава изхода от спорната поръчка

Оспорваната обществена поръчка, по която съдът се произнесе, включваше две обособени позиции – за изграждането на електронно медицинско досие и за изграждането на електронна рецепта и направление. Тя е с прогнозна стойност 1.9 млн. лева с ДДС. МЗ беше прекратило поръчката в частта ѝ за електронното досие поради наличието на само един допуснат участник - "Стемо Гама Консулт". В частта за изграждането на електронната рецепта и направление на първо място беше класирано обединението "Е-здравни системи", където водещият изпълнител е "Контракс" и други две фирми "Скайуер Груп" ЕООД и "Ей Ес Ес" ООД, които поддържат софтуерите на лаборатории и аптеки. На второ място отново бе класиран "Стемо Гама Консулт".

Съдът се произнася, че МЗ неоснователно е прекратило поръчката в частта ѝ за изграждането на електронното досие поради липсата само на един допуснат участник – "Стемо Гама Консулт" и връща процедурата на МЗ да се произнесе от етап "оценяване, класиране и определяне на изпълнител".

"В случая прекратяването на процедурата и отказа за сключване на договор при избран изпълнител по Дейност 9 ( и така посочените зависимости, които самият възложител е заложил между Дейност 9 ("Изграждане на единно национално Електронно медицинско досие") и Дейност 8 ("Изграждане на здравно-информационен портал") при срок за изпълнение на Дейност 8 от 6 месеца, Министерство на здравеопазването прави невъзможно изпълнението на възложената вече на изпълнител Дейност 8 и по този начин поставя непреодолими препятствия пред цялостното изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ (ДБФП) № BG05SFOP001-1.002-0007 от 21.03.2017", се казва в мотивите на съда.


По втората част от поръчката съдът също се произнася в полза на "Стемо Гама Консулт", тъй като потвърждава решението на КЗК, че процедурата трябва да се върне в МЗ, а класираният на първо място консорциум - "Е-здравни системи" да бъде отстранен. Причината е, че "Е-Здравни системи" не е представило в техническото си предложение сертификати за внедрена система за управление на сигурността на информацията по БДС EN ISO/IEC 27001 и сертификат за внедрена система за управление на услуги по стандарт за двете по-малки фирми в обединението.


"Налице е било основание по чл. 107, т. 2, б. "а" от ЗОП за отстраняване от процедурата, независимо, че един от участниците в обединението "Контракс" АД е представило относимия сертификат, след като за останалите дейности възложени за изпълнение от останалите участници съгласно Допълнително споразумение № 2 от договора за обединение, не са представени сертификати за дейностите посочени по обособена позиция № 2 в нейната цялост и относими към дейностите разпределени за изпълнение от "Скайуер груп" ЕООД и "Ей Ес Ес" ООД. Предвид на изложеното правилно КЗК е отменила решението на възложителя в частта, в която е определено за изпълнител Обединение "Е-Здравни системи", с участници - "Контракс" АД, "Ей Ес Ес" ООД и "Скайуер груп" ЕООД, като е дала указания след връщане на преписката техническото предложение на участника да бъде разгледано и отстранен от участие на основание чл. 107, т. 2, б. "а" от ЗОП", посочва съдът.

Съдът посочва, че след връщане на преписката възложителят (МЗ) следва да отстрани от участие в процедурата Обединение "Е-Здравни системи" и извърши ново оценяване на техническото предложение и класиране на "Стемо-Гама консулт" в съответствие с дадените от КЗК указания за спазване на методиката за оценяване одобрена от възложителя. Съдът връща на МЗ тази част от поръчката от етап "разглеждане на техническите предложения на ДЗЗД "Стемо - Гама Консулт" и Обединение "Е-Здравни системи", съобразно мотивите, изложени в решението и решението на КЗК".

Така и за изграждането на електронното досие, и за изграждането на електронната рецепта и направлнеие на първо място следва да бъде класиран "Стемо Гама Консулт".

"Стемо Гама Консулт" ще изпълнява повечето дейности по проекта

С това проектът за е-здравеопазване значително напредва, а "Стемо Гама Консулт" се очертава като основен изпълнител на голяма част от дейностите по проекта.

От края на август 2018 година досега след многобройни обжалвания и спирания на процедурите МЗ успя да проведе други 2 поръчки и да сключи договори за няколко дейности. През октомври МЗ сключи договор със "Стемо Гама Консулт" за разработването на подсистема за електронни административни услуги на стойност 1 070 000 с ДДС. и за изграждането на здравно-информационен портал на стойност 492 000 лв. с ДДС. В рамките на същата поръчка разработването на електронни регистри на стойност 1 072 476 лв. беше възложено на обединението "ДЗЗД Конгрес", което включва фирмите "ЦАПК-Прогрес" и "Контракс".

По-рано през юли МЗ възложи отново на "Стемо Гама Консулт" разработването и внедряването на национални номенклатури, здравно-информационни стандарти, идентификация, автентикация и базова функционалност на ядрото на бъдещата Национална здравна информационна система. Договорът е на стойност 2.3 млн. лева с ДДС.


Проектът за електронон здравеопазване, който е на обща стойност 12 млн. лева, обаче включва и още дейности, по които досега не са обявени поръчки като например подсистема за събиране на информация от болниците. Чрез нея данните за хоспитализациите, извършените дейности и направените разходи за лечение по видове ще се подават в реално време или периодично чрез използваните в лечебните заведения програмни продукти. Друг компонент на проекта е "Изграждане на система за мониторинг и контрол в здравеопазването (DWH – Data warehouse)", която ще даде възможност за анализ на данните от всички елементи на националната здравноинформационна система, както и функционалност за финансово управление и мониторинг на разходите за дейности, финансирани директно от МЗ.  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.