Съдът прие граждански искове за 430 000 лева по делото срещу стрелеца от Лясковец

Снимка: БГНЕС (архив)

Окръжният съд във Велико Търново прие в понеделник граждански искове за общо 430 000 лева срещу Петко Петков, който е подсъдим по делото за убийството на командоса Емил Шарков.

На 14 март 2014 г Петков застреля баретата Емил Шарков при спецоперация на Специалния отряд за борба с тероризма (СОБТ), която целеше да го изкара от дома му. Случаят разкри множество слабости в обезпечаването, организацията и процедурите на МВР.

В понеделник съдът даде ход на делото и прие исковете за обезщетения – 380 000 лева са исковете от съпругата, детето и родителите на Шарков. Един от пострадалите барети също е депозирал иск - за 50 000 лв .

Магистратите отложиха процеса за месец май, след като прокурорът по делото изчете обвинителния акт.

"Напълно съм невинен и ще го докажа", заяви на влизане в съдебната зала подсъдимият Петко Петков. Адвокатът му Виктор Костов допълни, че разчита на справедлив процес, в който "истината да излезе наяве".

Етажът на съда беше отцепен, а заседанието премина при закрити врата. Мярката се налага, тъй като самоличността на пострадалите барети от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е държавна тайна. Те бяха въведени в съдебната зала с качулки. По делото ще бъдат изнесени данни, свързани с работата на спецотряда.

Майката на загиналия командос Ваня Рибчева заяви, че Петков трябва да е благодарен, че не е роден в държава, където за убийство на полицай безапелационно се полага смъртна присъда. Бащата на Емил Шарков каза, че очаква по време на делото да излезе цялата истина за акцията в Лясковец.

Петко Петков е обвинен, че за предумишленото убийство на Емил Шарков и за опит на убийството на други четирима служители на отряда, използвайки полуавтоматична ловна карабина и полуавтоматична едноцевна пушка.

Според обвинението престъплението е извършено по хулигански подбуди и от него са настъпили обществено опасни последици. Срещу Петков има и за държане на оръжие без разрешение.

Споделяне

Още от България