Съдът призна изборите в Кюстендил и нарушенията в тях

Административният съд в Кюстендил призна проведените за втори път след касиране избори за общински съветници, потвърждавайки и нарушенията в тях. Във вторник магистратите прецениха, че е основателно възражението за неправилно преброяване и отчитане на гласовете в избирателни секции 23 и 96 по време на вота за Общински съвет в Кюстендил на 13 май.

От приетата от съда тройна математическа експертиза е установено, че при гласуването в секция с номер 23 и при преброяването на гласовете в секция с номер 96 има нарушения на Изборния кодекс. В секция 23 са вписвани само ЕГН, но не и номерата на личните карти на гласувалите избиратели. Нарушен е механизмът, гарантиращ личното упражняване на вота. Нарушението е съществено и води до незачитане на вота на всички гласували.

Според съда обаче в този случай нарушението не влияе върху изборния резултат. Освен това е установено, че помещението, в което са съхранявани изборните материали, е било запечатано, самите книжа и материали също са съхранявани съгласно изискванията. Приетите копия за отчет на Коалиция “Кюстендил” и БСП пред Сметната палата не отразяват данни за нарушение на реда за финансиране на предизборната кампания. Съдът приема, че Общинската избирателна комисия е изпълнила контролните си правомощия по време на изборния процес, във връзка с подадени жалби и сигнали.

Споделяне

Още от България