Съдът промени мярката за неотклонение на съучастник на Маргините

Софийският градски съд (СГС) постанови освобождаването от ареста на Светлин Карагеоргиев, подсъдим заедно с братята Красимир и Николай Маринови – Големия и Малкия Маргин, съобщиха от съда във вторник.

СГС трябваше да разгледа на заседанието си днес мярката му за неотклонение, с която Карагеоргиев бе задържан по обвинение за кражба отпреди повече от десет години. Съдът счете, че това дело е възобновено незаконно поради изтеклата давност на престъплението. Задържането на Карагеоргиев също е незаконно, а в правомощията на прокуратурата е да прекрати делото. По тази причина съдът разпореди освобождаването на Карагеоргиев, без да гледа самата мярка за неотклонение.

Светлин Карагеоргиев бе пуснат от ареста на 24 март от Софийския апелативен съд срещу “подписка” по обвинението, че заедно с двамата Маргини и още четирима души, сред които и неговия брат – Иво, са участвали в престъпна група, подготвяла убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, смятаният за близък до групировката ТИМ финансист Никола Дамянов и вече покойния Иван Тодоров – Доктора. Тогава съдът се мотивира, че по никакъв начин не е доказана съпричастността на Светлин в престъпленията, в които е обвинен, а в свидетелските показания се твърди единствено, че той е брат на друг от обвиняемите.

Според адвокатите на Карагеоргиев, същата вечер, когато той е трябвало да бъде освободен от ареста, е било възобновено въпросното дело за кражба, което е с изтекла давност. По него Софийският районен съд му е наложил мярка за неотклонение “подписка”, а малко след това градският съд е променил подписката в “задържане под стража”.

В началото на април СГС измени задържането на Карагеоргиев зад решетките по трето обвинение, а именно, че е блудствал със съкилийник, докато е пребивавал в следствения арест. Тогава съдът наложи на Карагеоргиев мярка за неотклонение “домашен арест”.

След днешното решение Светлин Карагеоргиев остава с мярката “домашен арест” заради обвинението в блудство.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?