Съдът проведе заседание в Хитрино по делото за влаковата катастрофа

Съдът проведе заседание в Хитрино по делото за влаковата катастрофа

Шуменският окръжен съд проведе в понеделник изнесено заседание по делото за трагедията в Хитрино в началото на декември 2016 г., която доведе до смъртта на седем души, а 29 жители на селото бяха ранени. Обвиняеми са машинистите на дерейлиралия влак Димитър Михнев и Радослав Петков. След катастрофата на влака се взривиха цистерните са пропилен и пропан бутан, които буквално заличиха от пейзажа къщите, които се намираха най-близо до релсовия път.

Специално за заседанието Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) осигури за три часа по релсовия път да не преминават влакове, за да протекат огледите.

Призованите свидетели от компанията превозвач "Булмаркет Рейл Карго" и хората от НКЖИ спореха за работата на железопътната стрелка номер 5. Тезата на превозвача е, че стрелката не осигурява безопасност за дадения маршрут. По време на заседанието дори имаше опити стрелката да бъде счупена, за да се докажат твърденията на защитата, съобщава БНР. Те завършиха неуспешно.

Спор имаше за състоянието на стрелката веднага след инцидента, когато всички свидетели са направили заедно оглед. Представителите на НКЖИ обявиха, че дори стрелката на пътя да не е била изправна тогава, както твърди защитата, при преминаване на влак с 40 километра в час, а не със 78 км/ч, не би се стигнало до инцидента.

"Искаме да я видим как трябва да бъде, след като знаем от огледа вече как е била", коментира адвокат Ивайло Йорданов.

Хора от Хитрино не посмяха да наблюдават откритото заседание на Шуменския окръжен съд. Единствен до линията дойде Емин Сали, който има 30-годишен стаж като помощник машинист, а дъщеря му ослепя напълно след взрива.

"Тука сега търсят под вола теле, за мен. За машинистите не искам присъда. Присъда искам за ръководството. Дъщеря ми е много зле, да има две очи, друго нищо не искам", казва Сали, цитиран от БНР.

Споделяне

Още от България