Съдът проверява подписa в заповедта за събаряне на фитнеса на Марешки

Защитата твърди, че нареждането е незаконно, защото не е подписано от кмета на Варна

Сградата на Марешки на варненския плаж. Снимка: БГНЕС

Варненският административен съд назначи в четвъртък графологическа експертиза, която да установи чий е подписът, положен в заповедта за събаряне на фитнеса на фармацевтичния бос Веселин Марешки, построен на плажа "Кабакум Север-2", съобщиха от съда.

Адвокат Христо Нехризов, който представлява жалбоподателката Светлана Марешка твърди, че нареждането за демонтиране на втория етаж от въпросната сграда трябва да бъде отменено, тъй като констативният акт, станал причина за решението, не е съставен от компетентен орган, а и самата заповед не е подписана от кмета Кирил Йорданов.

От общината във Варна обаче уверяват, че нареждането е подписано от зам.-кмета Антон Жожев, тъй като по това време градоначалникът не е бил на работа. Заради това магистратите задължиха Йорданов да представи доказателства, че към датата на обжалваната заповед, действително е ползвал платен годишен отпуск.

Следващото заседание по делото е насрочено за 16 януари, допълват от Административния съд във Варна.

До казуса се стигна, след посещение на регионалния министър Лиляна Павлова в града през лятото, когато бе установено, че сградата на Марешки е разположена на площ от 112 кв. м., а според издаденото разрешително за строеж, не би трябвало да е повече от 56 кв. м. След това бе издадена въпросната заповед за демонтиране на втория етаж.

Неотдавна обаче Върховният административен съд (ВАС) спря предварителното изпълнение на нареждането, като изцяло сподели аргументите на адвоката, нает от семейството на Марешки.

"Частната жалба, подадена срещу така постановеното определение е основателна. Премахването на второто ниво засяга цялостната конструкция на преместваемия обект, монтиран въз основа на Разрешение за поставяне № 2/30.03.12 г. Оттук следва, че предварителното изпълнение на заповедта би причинило на оспорващия значителни вреди", прие ВАС с уточнението, че туристическия сезон вече е приключил и запазването на цялата постройка до приключване на спора няма да наруши обществения интерес.

Развитието на този казус съвпадна с решението на Марешки да поеме управлението на пловдивския футболен клуб "Локомотив" по личната молба на премиера Бойко Борисов, въпреки че самият бизнесмен заяви, че не за първи път купува нещо, което не му трябва.

После обаче изненадващо се оказа, че бившият собственик на клуба Коко Динев всъщност не е прехвърлил акциите си на Марешки, а на свой приятел. Фармацевтичният бос обаче реагира, че от идването си в отбора инвестирал над 1 милион лева. Не стана ясно обаче какъв точно е статутът му в клуба.

Последва и информацията, че Марешки се е разбрал с доскорошния си политически опонент Яне Янев да сформират предизборна коалиция, с която да участват в парламентарните избори догодина. Двамата дори планират да издигнат кандидатура за Конституционния съд след трагичния опит на СДС да номинира наследник на несполучилата като конституционен съдия Венета Марковска.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?