Съдът пусна Брендо под домашен арест

Съдът пусна Брендо под домашен арест

Софийският апелативен съд (САС) промени в понеделник мярката за неотклонение на  Евелин Банев-Брендо и го пусна под домашен арест.

В средата на април Банев изненадващо се предаде на властите след като бе издирван по обвинение за пране на пари и бе свързван с дело покрай убийството на Константин Дишлиев, собственик на“Прайвът Файненшъл Юниън”, през която според майката на Дишлиев са се прали пари от наркотрафик, контрабанда на цигари и проституция.  

Дни след вкарването на Брендо в ареста бе убита майката на Дишлилев Йорданка Запрянова, която бе основен свидетел по делото срещу него.

Делото срещу Банев е образувано по свидетелските показания на бащата Владимир Дишлиев,  който заявил, че Брендо е превел 2 млн. евро във фирмата му през 2004 г. Според обвинението, групата е действала на територията на България, Швейцария, Австрия и Германия.

Преди два месеца Апелативният съд отказа да освободи Банев от ареста, сега бе пуснат вкъщи.

Според адвоката на Банев - Ина Лулчева, той няма съдружие с Десислава Дишлиева, близка  Константин Дишлиев. Евелин Банев не е участвал в управлението на финансовото дружество PFU. За да му наложи задържане под стража,СГС се е обосновал на връзки между PFU и Евелин Банев, каза Ина Лулчева пред съда. Тя допълни, че няма експертиза, която да доказва произхода на средствата, за които Банев е обвинен, нито е установен техният престъпен характер. По думите на Ина Лулчева делото е образувано по материали от 2006 г., събирани срещу Константин Дишлиев

Бащата на Константин Дишлиев - Владимир, е заявил, че не е знаел откъде са парите на сина му, а само му е помагал. Дишлиев е титуляр на сметката, по която се твърди, че Евелин Банев е превел два милиона евро, но за това няма никакви доказателства, каза още Ина Лулчева.

Днешното решение на САС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Споделяне

Още по темата

Още от България