Съдът пусна магистрала "Струма" в Кресненското дефиле

Съдът пусна магистрала "Струма" в Кресненското дефиле

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екологичната оценка на трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. За решението съобщи пресцентърът на ВАС. Решението още не е публикувано, защото се извършва заличаване на лични данни.

Жалбите срещу т.нар. източен обход на "Струма" бяха подадени от двама граждани и неправителствената организация "За Земята – достъп до правосъдие". Съдии по делото са Румяна Папазова, Николай Гунчев (докладчик) и Сибила Симеонова.

"Със съдебното решение е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма" по Източен вариант Г 10.50.", посочват от ВАС.

Източният вариант на магистрала "Струма" предвижда разделяне на движението по магистралата на две раздалечени пътни платна. Платното в посока Гърция ще преминава по съществуващия сега път Е-79 покрай река Струма, а платното за София ще е на нов терен на изток от Кресненското дефиле.

Проектът предвижда рехабилитация и укрепване на сегашното трасе на Е-79, като се включат и различни мерки за опазване на биологичното разнообразие. Планът е преди град Кресна едното платно на магистралата да се отдели на изток и да обхожда града. Сега целият трафик по Е-79 минава през града, а средната скорост е до 40 км/ч.

Приблизителната дължина на тази част от магистрала "Струма" е 24 км.

Решението на първата инстанция е окончателно. В края на миналата година Народното събрание ограничи правото на граждани и организации да обжалват пред втора съдебна инстанция екооценки и други административни актове във връзка с околната среда на обекти с национално значение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?