Съдът пусна Октай Енимехмедов под домашен арест

Октай Енимехмедов

Нападателят на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов, излиза от ареста. Това стана, след като Софийският апелативен съд (САС) съобщи, че му е изменил мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест" на свое закрито заседание в сряда.

До това решение се стигна, след като подсъдимият обжалва отказа на Софийския градски съд (СГС) да промени мярката му в края на делото му за нападението на първа инстанция. Миналата седмица Енимехмедов бе осъден от СГС на 3 години и 6 месеца затвор по обвинението си, че с действията си от 19 м.г. той е провокирал у Доган основателен страх за живота му.

Бургазлията обаче бе оправдан по по-тежкото си обвинение – опит за убийство, което прокуратурата реши да доказва под натиска на ръководството на ДПС, което на няколко пъти изрази бурно възмущението си, че Енимехмедов е обвинен само за едро хулиганство и заплаха с убийство.

Присъдата на първа инстанция драматично се размина с очакванията на държавното обвинение, което настоя по време на заключителните пледоарии той да лежи 17 години зад решетките. Мотивите на прокуратурата бяха основани на заключенията от балистичната експертиза, според която той натиснал на три пъти спусъка в опит да произведе изстрел.

Според друго комплексно съдебно-медицинско и балистично изследване пък уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът е толкова близо до черепа, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош. Именно тези заключения на вещите лица станаха повод прокуратурата да промени в движение първоначално повдигнатото обвинение на Енимехмедов – за едро хулиганство и заплаха с убийство.

Преквалификацията на делото бе направена под личния надзор на новоназначения тогава главен прокурор Сотир Цацаров, който в поредица медийни изяви обясняваше на обществото кое налага Енимехмедов да бъде обвинен в по-тежко престъпление. Дори се стигна до конфронтация между обвинител №1 и МВР, тъй като полицейските психолози, работещи по случая, заключиха набързо, че нападателят на Доган нямал намерение да го убива, а само да му покаже, че е уязвим.

Споделяне

Още по темата

Още от България