Съдът пусна от ареста още един от "заподозрените" за убийството на Фатик

Софийският градски съд определи мярка за неотклонение "подписка" на Йосиф Йосифов по обвинение за незаконно държане на оръжие. На 3 септември състав на Софийски районен съд наложи на Йосифов мярка за неотклонение "задържане под стража". В мотивите си градските съдии обаче посочват, че не намират за обосновано предположението на Районния съд, че Йосифов е държал "незаконно оръжие" в юридическия смисъл на понятието. Определението на СГС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Първоначално Йосифов бе арестуван като заподозрян за убийството през август на оръжейния търговец Филип Найденов-Фатик, за чиято екзекуция сега МВР издирва трима хървати и един българин.

Застреляният преди дни Асен Петров-Шаки, братята Стефан и Даниел Георгиеви и Ивайло Симеонов, бяха арестувани заедно с Йосиф Йосифов. При обиска в тях бяха открити автоматично оръжие, боеприпаси, бронежилетки. Тъй като не са събрани доказателства, те бяха освободени.

В ареста остана единствено Йоско Йосифов, който, по твърдения на МВР, е ползвал джипа и автомата, използван при убийството на Фатик. Йосиф Йосифов бе обвинен в организиране на престъпна група и притежание на оръжие. През март тази година делото за убийството за Фатик бе прекратено.

Срещу Йосифов има заведени 4 наказателни производства. Посоченото от обвинението по днешното дело оръжие е собственоръчно изработен автомат "Калашников", намерен край ресторант "Пчела", където на 7 октомври 2003 г. също бе извършено убийство. Застрелян бе собственикът на ресторанта, като според полицията целта на килърите е бил свързаният с "ВАИ холдинг" Николай Цветин.

По оръжието не са открити дактилоскопни следи на Йосифов, но на 5 януари 2004 г., с ДНК-експертиза, по дръжката и спусъка на оръжието е намерен клетъчен материал, който според анализа съвпада с този на подсъдимия.

Пускането на Йосифов от ареста бе коментирано от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов като още един случай, в който усилията на службите са били напразни.

В мотивите си СГС днес посочи, че не намира за обосновано предположението на Районния съд, че Йосифов е държал незаконно оръжие в юридическия смисъл на понятието "държане". Определението на СГС е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

Споделяне

Още от България