Съдът пусна от ареста шефа на БЧК, нямало данни да е извършил престъпление

Съдът пусна от ареста шефа на БЧК, нямало данни да е извършил престъпление

Софийският апелативен съд освободи от ареста председателя на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров. На заседанието си в петък съдът промени мярката за неотклонение на Григоров от "задържане под стража" в "подписка".

Мотивите за това решение са, че в събраните до момента доказателства няма данни за извършено престъпление от страна на Григоров.

Григоров бе задържан на 3 февруари вечерта, след като преди това бе повикан на разпит за разпределянето на дарения за БЧК. На 6 февруари Софийският градски съд му наложи постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", като му бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Прокуратурата го обвинява, че през 2003-2005 г. е присвоил пари, вещи, ценности в качеството си на длъжностно лице - дрехи от виетнамска фирма, предоставени за Главното мюфтийство, хранителни продукти от финландски благотворителни организации. Те, заедно с 2050 пратки краве масло за районното мюфтийство в Кърджали, не били разпределени правилно.

Стана известно още, че данните и доказателствата срещу директора на БЧК са били подплатени с още факти, след като служители на НСБОП съвместно с Националната агенция за приходите (НАП) и Изпълнителната агенция по лекарствата са провели мащабна операция по сигналите за отклоняването на дарения. При операцията са били извършени претърсвания на 14 обекта – складове и офиси на фирми.

По неофициална информация стойността на отклонените помощи възлиза на няколко милиона лева.

Във вторник бе съобщено за втори обвиняем за съучастие в отклоняването на хуманитарни помощи от Българския червен кръст – бизнесменът Красимир Петров, а в четвъртък стана ясно, че има и трети заподозрян в аферата. Това е Николай Панков, началник на кабинета на предишния главен мюфтия Селим Мехмед Селим.

Пред БНР в петък Селим коментира, че отклоняване на дарения е можело да стават от името на Главното мюфтийство, защото в страна имало много печати на главната канцелария на вероизповеданието, с което можело да се извършват фалшификации на документи. Селим Мехмед каза още, че подписът му под документи за отклонявани дарения е бил фалшифициран.

Говорителят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов съобщи, че служители на НСБОП са посещавали канцеларията на вероизповеданието преди десетина дни и са прегледали данните в компютрите, взели са копия на част от архивната документация, която се отнася до разследването за даренията. Според него в мюфтийството нямат информация какво е показало разследването.

От началото на мандата на сегашния главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, тоест от март 2005 г.,  такова посещение се прави за първи път, каза още говорителят. Той допълни, че от тази седмица в 12-те районни мюфтийства в страната се прави вътрешна проверка.  

Според говорителя някои от районните мюфтии също са били разпитвани от следствените органи, но той отказа да назове кои. Той със сигурност знаел за един районен мюфтия. Хафъзов каза още, че откакто начело на мюсюлманите в България е Мустафа Алиш Хаджи мюфтийството не е имало никакви взаимоотношения с БЧК.

Хафъзов смята, че в периода на разприте кой е легитимният главен мюфтия след напускането на Селим и избора на Алиш Хаджи е можело да не е водена точна отчетност на документацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?