Съдът пусна под домашен арест полицая, прегазил бебе

Апелативният съд в Бургас пусна в петък под домашен арест граничния полицай Костадин Стоянов, който на 11 септември блъсна с кола и уби 11-месечно в село Крушевец.

Съдия Георги Кошничаров обяви, че няма доказателства, че 36-годишният полицай ще се укрие или ще извърши друго престъпление. Според прокуратурата обаче случаят е особено тежък, тъй като е причинена смърт на малолетно лице извън пътното платно от служител на правоохранителните органи след употреба на алкохол.

Апелативният съд е приел, че случаят е тежък, но установил, че не са приложени доказателства, които мотивират наличието на опасност Стоянов да извърши друго деяние или да се укрие.

Неправилно първоинастанционният съд е коментирал, че деянието е извършено след употреба на алкохол. Приложените по делото две експертизи установяват наличие на 0.43 и 0.30 промила алкохол в кръвта на обвиняемия. Законодателят е категоричен, че за алкохолна концентрация под 0.5 промила не се носи административна и наказателна отговорност.

Костадин Стоянов заяви, че съжалява много за катастрофата и вероятно причина за нея е техническа неизправност, защото изпитал проблем с управлението на колата си "Рено Канго”. Адвокат Благой Потеров коментира, че се обръща "прекалено внимание” на предишни негови провинения, като например шофиране в пияно състояние преди доста години.

Адвокатът му уточни, цитиран от Дарик радио, че тогава пробата му за алкохол е била 0.5 промила, което също не било висока стойност.

Той посочи като причина за домашния арест и факта, че все още не е назначена арбитражна експертиза.

На 13 септември Окръжният съд в Бургас постанови граничният полицай да остане с постоянна мярка "задържане под стража". Тогава стана ясно, че Стоянов е управлявал автомобила в нетрезво състояние.

За последните 10 години граничният полицай има други четири транспортни нарушения, сред които и шофиране след употреба на алкохол, посочиха от прокуратурата в Бургас. Останалите му наказания са за превишена скорост.

Споделяне

Още по темата

Още от България