Съдът пусна под гаранция поляка с фалшивия сигнал за бомба на самолета

Съдът пусна под гаранция поляка с фалшивия сигнал за бомба на самолета

Бургаският окръжен съд пусна в неделя срещу гаранция от 5000 лв. поляка Войчех Маевски, който бе арестуван за подаване на фалшив сигнал за бомба на борда на самолет, пътуващ от Полша за Египет и приземен принудително в Бургас. Инцидентът стана в четвъртък, дни след атентатите в Париж.

Срещу Маевски е образувано досъдебно производство по обвинение, че застрашил сигурността на самолет "Еърбъс А320", летящ до Хургада. Престъплението, според прокурор Красимира Кателиева, е извършено "в една безспорно сложна международна обстановка, когато ехото от трагичните събития в Париж, не е отшумяло и на фона на потвърдената информация за свалянето на руския самолет с бомба”. Обвинението твърди, че два пъти полякът е съобщавал на стюарда, че може да не стигнат в Египет, заради бомба и че самият той имал експлозив Това довело до прекратяване на полета и до принудително приземяване на самолета на Летище - Бургас и евакуация на екипажа и пътниците. Затова и прокуратурата искаше полякът да остане в ареста.

Според защитника на Маевски липсва обосновано предположение, че той е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Разпитите на всички свидетели сочели, че нито един от пътниците не е чул или е разбрал за казаното от обвиняемия. Единствено стюарда е чул два пъти произнасянето на думата "бомба% от страна на Маевски. След което е съобщил на главната стюардеса, а тя е уведомила капитана на самолета, който е предприел действия по принудително приземяване.

Обвиненият обаче твърди, че просто е обсъждал с приятел инцидента с поставената бомба в руския самолет, който бе свален над Египет.

В съдебната зала Маевски заяви, че се извинява за стореното и много съжалява. Той не се съгласи с повдигнатото му обвинение и заяви пред съда, че се чувства зле и преживява тежко факта, че е бил неправилно разбран.

Става въпрос за едно недоразумение и интерпретация на информацията относно руския самолет, посочи Димчо Тодоров, защитник на подсъдимия. Той посочи, че клиентът му с чисто съдебно минало, не е издирван от нито един контролен орган и може да бъде пуснат под парична гаранция, подписка или домашен арест. Тодоров обясни, че е готов да предостави на Маевски своя къща в бургаското село Равнец, където да бъде полякът на разположение на властите до приключване на процеса.

Споделяне

Още от България