След целодневно чакане

Съдът пусна тримата мъже, "готвили покушение" срещу Пеевски

Магистратите взеха решението си в болницата, където от снощи лежи единият от обвинените

Делян Пеевски

Тримата мъже, които бяха обвинени от прокуратурата в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, късно вечерта в събота излязоха на свобода. Състав на Софийския градски съд реши, че доводите на прокуратурата за задържането им под стража не са основателни, защото "няма абсолютно никакво обосновано предположение, че тримата са извършили престъплението, в което са обвинени".

Поради това магистратите с председател съдия Димитрина Ангелова разпоредиха Красимир Методиев, Венцислав Върбанов и Георги Христов да бъдат освободени незабавно. Методиев, който от петък следобед е в болницата на МВР, остава там на лечение, защото е в прединфарктно състояние.

Определението на СГС не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Софийския апелативен съд.

Мярката за неотклонение се гледа в реанимацията на болницата, където е Методиев, заради което там бяха докарани останалите двама задържани, дойдоха съдиите и прокурорът. Това е вторият случай в последно време, когато съдът заседава извън съдебната сграда. Предишният бе в Лясковец срещу стрелеца Петко Петков по спецполицаите.

Твърдението, че тримата мъже са арестувани заради опит за покушение срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, е на адвоката на единия от тях Николай Хаджигенов. Същата версия се разпространява още от четвъртък от някои електронни медии. От прокуратурата досега казаха единствено, че срещу тримата има повдигнати обвинения за опит за убийство, но не и срещу кого.

Арестите са станали ден преди масираната прокурорска и полицейска акция в петък в сградата на "Цар Борис ІІІ", където се помещават офиси на Корпоративна търговска банка, TВ7 и други компании, свързвани с Цветан Василев.

Срещу самия Василев няма никакви обвинения. Не са претърсвани и офиси на КТБ. Банкерът е в чужбина.

Преди заседанието на съда адвокат Николай Хаджигенов каза, че по делото има само материали от специални разузнавателни средства (СРС) и някои обяснения, но не и показания на Пеевски. По думите му, в СРС-тата изобщо не се говорело за убийство на Пеевски, а жалбата била подадена в прокуратурата от охранителите на депутата.

"По делото няма нито едно доказателство, за каквото и да било. Дори не се споменава думата убийство. Самата правна конструкция на обвинението беше малоумна. Не е възможно в правния свят да съществува опит за убийство в продължение на 42 дни. Твърди се, че опитът за убийство е към май месец, не е ясно кога през май, което към датата на задържане 11 юни означава 42 дни. Не може да съществува опит за убийство, дори и приготовление не може да съществува... Опитвали са до го убият 42 дни ли?", каза Хаджигенов, цитиран от "Правен свят".

Според защитника, делото е от 10 папки, всяка от които е дебела по 2 пръста, но в него нямало нищо, освен СРС-тата. Не било ясно и кога е започнало разследването. Хаджигенов каза още, че по делото няма данни кога, къде и как тримата обвиняеми е трябвало да убият Пеевски. Пишело само, че това е трябвало да се случи миналия месец, а обвиняемите са задържани в четвъртък сутринта.

Споделяне

Още по темата

Още от България