Съдът разблокира пари на вдовицата на Самоковеца, за да си плати данъците

Софийски градски съд (СГС) частично отмени наложения запор върху банкова сметка на Ангелина Димитрова, съпруга на покойния Константин Димитров–Самоковеца.

В понеделник съдът нареди да се разблокират 358 495 лв., за да може Димитрова да извърши плащания към Агенция "Държавни вземания". Задълженията към държавата са натрупани след наложения запор върху сметки и имущество на вдовицата.

С вдигането на запора тя ще плати дължимите си данъци и лихвите върху тях. Отмяната бе направена по искане на защитата на подсъдимата.

Председателят на съдийския състав Владимир Астарджиев сметна, че е по-добре тези средства да бъдат платени на държавния бюджет бързо, а не при евентуална осъдителна присъда, когато сумата ще е по-голяма заради натрупаните лихви.

Ангелина Димитрова е подсъдима, тъй като според прокуратурата е вкарала контрабандно в България стоки през митниците на летище София и Горубляне на стойност около 700 хиляди лева.

Освен това като едноличен собственик на фирмата "Борогруп травъл - Лондон" ЕООД е продала всичките си 400 дяла на американската компания "Адамко" ООД. По този начин е избегнала запорирането на част от имотите на семейството от Комисията "Кушлев".

Междувременно съдът глоби със 100 лева Николай Маринов – Малкия Маргин, който трябваше да свидетелства по делото, но не се яви в залата. Освен "солената" глоба, магистратите наредиха той да бъде доведен принудително за следващото заседание, което е насрочено за края на ноември.

Споделяне

Още от България