Съдът разпитва 4 часа полк. Ботьо Ботев по делото "Луканов"

Шефът на отдел "Престъпления против личността" към Националната полиция полк. Ботьо Ботев бе разпитан в продължение на 4 часа от съда по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов, предаде Дарик радио.

Ботев е разказал фактите от обвинителния акт по делото за това как са били разкрити извършителите на убийството. По думите на полицая повече от година единият обвинен украинец - Алексей Кичатов, е сътрудничил на българската полиция и от неговите показания е тръгнало разплитането на екзекуцията.

Началникът на сектор "Престъпления против личността" каза пред съда, че след двудневни разговори в оперативната база на МВР в Копривщица, Кичатов му е разказал за участието си в убийството на Андрей Луканов. Ботев е останал изненадан от това развитие на нещата. На въпрос на журналисти дали при разпита на Кичатов са били използвани физически методи, Ботев заяви, че това са глупости.

Според Ботев Кичатов е водил преговорите с някой си Георги от Елин Пелин, който му предложил да свърши една сериозна работа. След като се посъветвал с Юрий Кутепкин, Кичатов според Ботев казал на Георги, че приемат работата и е намерил сигурни хора от Русия да я свършат. За това щели да получат 100 000 лева. Кичатов поискал част от сумата предварителна, за разходи на хората от Русия, каза Ботев.

Впоследствие Кичатов според Ботев се сеща, че негов познат - Александър Русов, другият обвиняем по делото, който тогава живеел в Студентския град в София, му бил казвал, че е безпаричен и той го наел да свърши работата. След като Русов убил Луканов, му дали 30 000 лева. Пред съда Ботев заяви, че не е отвличал Русов от Украйна. Той бил заловен на бургаското пристанище по сведения на оперативни работници, занимавали се със случая. На предишно заседание по делото Александър Русов каза, че лично Ботьо Ботев го е прекарал с кораб от Русия до Бургас.

Днес Русов потвърди версията си за отвличането му от Украйна. Той поиска от съда топполицаят да се съблече, за да покаже белези, които украинецът видял, докато пътували в каютата на кораба, но съдът не допусна това.

Стоте хиляди марки, дадени от Ангел Василев за убийството на Луканов, са били разпределени между четирима от украиниците от Ровненската престъпна група - Александър Русов, Алексей Кичатов, Юрий Кутепкин и Олег Проценко.

Пред съда днес показания даде и 88-годишният Цветко Николчовски, който е намерил пистолетът, с който се предполага, че е извършено убийството на бившия премиер Луканов. Съдът му предостави оръжието за разпознаване, но Николчовски не можа да потвърди дали това е намереното от него оръжие месец след убийството на Луканов.

Споделяне

Още от България