Успешен край на петгодишна борба

Съдът разпореди да се открие клинична пътека за болните от муковисцидоза

Съдът разпореди да се открие клинична пътека за болните от муковисцидоза

Болните от тежкото генетично заболяване муковисцидоза и техните близки окончателно спечелиха в съда битката срещу здравното министерство за отваряне на клинична пътека за лечение.

В продължение на пет години държавата отказваше на болните достъпно лечение. От Асоциация "Муковисцидоза" първо спечелиха битката пред Комисията за защита от дискриминация, която разпореди, че клинична пътека трябва да бъде отворена. Здравното министерство обаче обжалва пред Административен съд – София град, но отново загуби. На 11 октомври ВАС окончателно приключи темата в полза на болните.

България е сред страните с най-лоши здравни показатели и най-къс живот на болните от муковисцидоза. Според статистиката засегнатите от заболяването у нас са малко над 200 души, повечето деца. Заради липсата на клинична пътека болните хора в България не можеха да се лекуват заради непосилните цени на лекарствата.

Муковисцидозата е наследствено вродено заболяване. Патологичният ген засяга функционирането на всички жлези в организма – панкреас, тънко черво, бронхиално дърво, жлъчни пътища, потни жлези и др. В резултат на това в органите се натрупва голямо количество слуз и е почти невъзможно да функционират. Средната продължително на живота при болните в България е 30 години за мъжете и 25 години за жените. Това е най – разпространеното вродено обменно заболяване сред бялото население на Европа и САЩ. Честотата му възлиза на 1:2500.

Последният здравен министър, който с жалбата си до съда просрочи създаването на клинична пътека, бе Десислава Атанасова (ГЕРБ). Аргументите са цинични. Тогавашният министър твърди, че откриването на пътека за муковисцидоза противоречи на Закона за лечебните заведения, защото болниците ще трябва да накарат лекарите си да се занимават с това, спазвайки медицинските стандарти, да се създаде мултидисциплинарен екип или дори отделна клиника.

Другото твърдение е, че болниците не биха имали търговски интерес да направят структура, която да изпълнява само една клинична пътека за рядко заболяване и малък брой пациенти, т.е. финансовият интерес се поставя над живота на хората.

Съдът напълно отхвърля тези аргументи. ВАС казва, че законът в никакъв случай не указва как болниците ще се справят с лечението на болните от муковисцидоза и не е задължително откриването на нови клиники. Магистратите напомня на здравното министерство, че лекарите по принцип са задължени да спазват медицинските стандарти, а чисто търговският характер на дейността на медицинските заведения е без значение в случая, защото Законът за здравето е въздигнал опазването на здравето на гражданите като основен национален приоритет.

"Налице е ясно поет ангажимент от страна на държавата с примат над неговата търговска рентабилност. Системата на здравеопазването има своя фундамент в нормата на чл. 51 от конституцията и нейното изграждане и доразвитие със закон следва да бъде подчинено да обслужи основното право на гражданите на "достъпна медицинска помощ”, се казва в решението на ВАС.

Юридическото представителство на болните е от правозащитната организация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?