Съдът разпореди на ОИК да прекрати мандата на Ценко Чоков

Съдът разпореди на ОИК да прекрати мандата на Ценко Чоков

Административният съд във Враца разпореди на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да прекрати мандата на кмета на село Галиче Ценко Чоков.

Решението бе постановено по протест на прокуратурата срещу отказа на комисията да прекрати правомощията на обвиняемия за ръководене на банда за рекет, побои и заплахи с аргумента, че бил в неплатен отпуск.

Според магистратите обаче като кмет Чоков изобщо няма право да излиза в неплатен отпуск, тъй като се явява работодател сам на себе си. В мотивите им се посочва, че единствено платеният отпуск е "задължиелно и неотменимо" право, което се прилага само уведомителен режим – "кметът на населеното място само съобщава кога ще отсъства".

"При условие, че кметът на кметство няма работодател, с когото да договаря разрешаването на неплатен отпуск, той не може да ползва такъв и това е изключението, което законодателят е имал предвид в Закна за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) като несъвместимо с правното му положение. Не може да се приеме, че лицето, избрано за кмет на населено място, осъществява функциите и на работодател, и на работник спрямо себе си. В ЗМСМА не се предвижда определянето на лице, което да замества кмета на кметство при отсъствието му, от което се прави заключението, че той може да отсъства само в изрично предвидените от КТ случаи с определен срок на отсъствието му", приема съдът.

Той заключва, че по тези причини след 24 ноември м.г., Чоков неоснователно не изпълнява функциите си на кмет на Галиче и затова мандатът му следва да бъде прекратен предсрочно.

Той и синът му Мартин Чоков бяха арестувани в края на май 2016 г. Прокуратурата повдигна на кмета на Галиче пет обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, както и за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. В момента Чоков все още се намира в следствения арест, където бе върнат заради показания от свидетел, че го е заплашвал, за да се откаже от твърденията си по делото.

Споделяне

Още от България