Съдът разреши да екстрадираме в САЩ сина на шеф от МОК

Южнокореецът Джон Хун Ким да бъде екстрадиран в САЩ, реши състав на Софийския градски съд днес. Ким е син на члена на Международния олимпийски комитет Ун Йон Ким.

Джон Ким бе задържан на летище София на 18 май при влизане в страната по искане на Интерпол-САЩ. Международната организация го издирва от юли 2000 година за извършени престъпления на територията на Съединените щати. Според публикации в медиите Джон Хун Ким е обвинен за измама на американските имиграционни власти и е излъгал ФБР. Властите в САЩ го обвиняват и е че е получил с измама работа към комитета за олимпийската кандидатура на Солт лейк сити през 2002 г., което му е дало възможност да вземе работна виза и да остане в Америка.

Шефът на Българския олимпийски комитет Иван Славков, приятел с бащата Ким, се обяви в защита на задържания му син. Председателят на Софийски съд Емил Марков се оплака, че Славков му оказва натиск да откаже екстрадиция. Славков пишел писма, в които заплашвал съдията, че ще трябва да отговаря за провала на отношенията между България и Южна Корея, ако предаде сина Ким на американските власти. По този повод Висшият съдебен съвет излезе със специална декларация.

Софийският градски съд реши Джон Хун Ким да остане в ареста до екстрадирането му. Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок пред Софийски апелативен съд. В мотивите си съдът се позова на договор за правна помощ от 1924 година между България и САЩ.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: