Съдът разреши на Денис Ершов да влиза в България

Тричленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на Софийския градски съд от 18 юни тази година, с което бе обявена за нищожна заповедта за забрана на литовския бизнесмен от руски произход Денис Ершов да влиза в България. Забраната бе издадена на 18 август 2000 г. от тогавашния директор на Националната служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов и с нея на Ершов беше наложена административна мярка "отказ за влизане в страната" за срок от 10 години.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Заедно с Ершов през 2000 година забрана за влизане в България беше наложена на израелския бизнесмен Майкъл Чорни и още трима руски граждани. Мотивът на НСС е, че те представляват заплаха за националната сигурност.

По - рано съдът отмени и заповедта на ген. Атанасов за изгонването на Чорни, но не с мотива, че той не застрашава националната сигурност, а защото към момента на издаването на заповедта в закона за чужденците не е съществувала административна мярка "отказ за влизане в страната".

След съдебното решение директорът на НСС ген. Иван Чобанов издаде нова заповед, с която на Чорни се забранява да влиза в България. Очаква се същата заповед да бъде издадена и за Ершов.

Споделяне

Още по темата

Още от България