Въпреки че отклони искането да отмени домашния му арест

Съдът разреши на Енимехмедов да прави предизборна кампания

САС ще обяви решението си по делото за нападението над Ахмед Доган до месец

Октай Енимехмедов. Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) разреши в сряда на нападателя на Ахмед Доган – Октай Енимехмедов, да участва в предизборната кампания, като определи, че той може да напуска жилището си, в което е под домашен арест, от 1 до 5 октомври, включително.

Това стана по време на първото заседание на апелативните съдии по делото срещу бургазлията за нападението над почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Енимехмедов поиска да му бъде наложена най-леката мярка за неотклонение – "подписка", но САС реши просто да смекчи временно домашния му арест.

Подсъдимият бе издигнат за независим депутат от инициативен комитет в Бургас, в който участва и брат му Метин Енимехмедов. За целта в негова подкрепа бяха събрани 1000 подписа.

Иначе по делото по същество прокуратурата поиска да бъде назначена нова балистична експертиза на газовия пистолет, с който подсъдимият опит на 19 януари м.г. да произведе няколко изстрела срещу главата на Доган по време на партийна конференция в НДК. Целта на обвинението бе да се установи, че Енимехмедов три пъти е презаредил оръжието в опит да стреля и така да бъде доказано, че умишлено е опитал да убие вече бившия политик.

В края на февруари т.г. Софийският градски съд (СГС) оправда подсъдимия по обвинението, че умишлено е опитал да убие Доган и му наложи само 3 години и половина затвор за това, че чрез действията си го е провокирал да почувства заплаха за живота си.

Апелативните съдии обаче отхвърлиха искането за нова експертиза с мотива, че по делото са направени достатъчно изследвания и фактическата обстановка вече е изяснена. Така, само в рамките на едно заседание, делото стигна до финалните пледоарии на втора инстанция.

Прокуратурата очаквано поиска оправдателната присъда на Енимехмедов по обвинението му, че е опитал да убие Доган, да бъде заменена с осъдителна, отбелязвайки, че СГС неправилно е приел, че след първия изстрел не е имало презареждане. Защитата на подсъдимия пък поиска той да бъде оправдан и за заплахата за живота на Доган, която провокирал с действията си, като помоли съда, ако все пак я остави в сила, тя да бъде намалена.

Самият Енимехмедов също взе думата, но за разлика от процеса на първа инстанция, когато в залата имаше значително повече журналисти, този път речта му бе доста по-кратка и не беше предварително написана. Той подчерта единствено, че е дал възможност на СГС да докаже независимостта си, като призове на разпит Доган, но със "съмнителния" си отказ да го направи, "съдът загуби доверието ми".

В крайна сметка апелативните съдии Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов обявиха, че ще произнесат решението си по делото в едномесечен срок. Това, на практика, означава, че те или ще потвърдят настоящата присъда на Енимехмедов, или ще върнат делото за ново разглеждане на първа инстанция заради допуснати процесуални нарушения. Ако щяха да променят по някакъв начин наложеното от СГС наказание на подсъдимия, това щеше да стане по време на заседанието им в сряда.

Присъдата на Енимехмедов драматично се размина с очакванията на държавното обвинение, което настоя по време на заключителните пледоарии той да лежи 17 години зад решетките. Мотивите на прокуратурата бяха основани на заключенията от балистичната експертиза, според която той натиснал на три пъти спусъка в опит да произведе изстрел.

Според друго комплексно съдебно-медицинско и балистично изследване пък уврежданията от газово оръжие могат да доведат до смъртен изход, когато пистолетът е толкова близо до черепа, предната половина на шията и в лявата част на гръдния кош. Именно тези заключения на вещите лица станаха повод прокуратурата да промени в движение първоначално повдигнатото обвинение на Енимехмедов – за едро хулиганство и заплаха с убийство.

Преквалификацията на делото бе направена под личния надзор на новоназначения тогава главен прокурор Сотир Цацаров, който в поредица медийни изяви обясняваше на обществото кое налага Енимехмедов да бъде обвинен в по-тежко престъпление. Дори се стигна до конфронтация между обвинител №1 и МВР, тъй като полицейските психолози, работещи по случая, заключиха набързо, че нападателят на Доган нямал намерение да го убива, а само да му покаже, че е уязвим.

Това становище предизвика нескрито възмущение от страна на ДПС и лично на новоизбрания тогава наследник на Доган – Лютви Местан. От движението многократно настояха обвинението на Енимехмедов да бъде преквалифицирано, което в крайна сметка се случи.

Самият Ахмед Доган се отказа от всякакви претенции към подсъдимия още в началото на процеса и демонстрира явно нежелание да се яви като свидетел в съда, предоставяйки на няколко пъти медицински свидетелства, че изживява депресия и не би могъл да присъства в съдебната зала. Така, въпреки настояването на Енимехмедов за разпит на Доган, той бе заличен от списъка.

Споделяне

Още по темата

Още от България