Съдът разреши на "Топлофикация Перник" да работи

Очаква се ековедомството да каже дали дружеството е изпълнило изискванията

Съдът разреши на "Топлофикация Перник" да работи

Административният съд във Перник разреши на "Топлофикация-Перник" да работи. На 5 септември два от общо трите парогенератора на централата бяха принудително затворени  по разпореждане на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) заради незаконно горене на биомаса. Съдът обаче спря решението на директора на РИОСВ-Перник.

Екоинспекцията може да обжалва определението в 7-дневен срок, но не е ясно дали ще направи това.

Междувременно експерти на РИОСВ влязоха в сряда на проверка в ТЕЦ "Република", за да проверят дали свързаното с Христо Ковачки дружеството е изнесло 90 тона слама от площадките си. Според комплексното разрешително топлоцентралата няма право да гори слама. Изнасянето на балите беше условие да се пуснат отново двата парогенератора.

Работата на ТЕЦ "Република" бе прекратена миналата седмица след поредното обгазяване на Перник и протест на местните жители. Тогава министърът на екологията Нино Димов и кметът на Перник Вяра Церовска (ГЕРБ) публично обявиха, че няма нарушения от страна на "Топлофикация-Перник", но след това екоминистерството промени позицията си.

Към момента компетентните органи не са съобщили кой замърсява въздуха на перничани и откъде се носи острата задушлива миризма вечер.

От Министерството на околната среда и водите все още не са отговорили на въпросите на Mediapool.

Междувременно от "Топлофикация-Перник" разпространиха позиция, в която нарича "лъжа" твърдението на неправителствените организации "Грийнпис" и "За Земята", че властта принуждава перничани да избират между чистия въздух и парното.

Причината е, че след спирането на двата парогенератора в ТЕЦ "Република", Топлофикация-Перник" спря топлата вода на перничани и предупреди, че може да останат на студено през зимата.

 

 

 

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?