Съдът разреши видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Това гарантира прозрачност, обективност, равнопоставеност на субектите в изборния процес, твърдят магистратите

Съдът разреши видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Софийският административен съд (АССГ) разреши видеонаблюдението при броенето на бюлетините и въвеждането на резултатите в протоколите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Делото бе заведено от "Демократична България" в опит да се постигнат повече гаранции за честността на изборния процес.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в 14-дневен срок.

Първоначално състав на АССГ отхвърли искането, но след това Върховният административен съд върна делото за ново решение на първата инстанция и този път то бе в полза на видеонаблюдението. Според съда то гарантира "прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация".

"Това е ключова стъпка да имаме по-честни избори. Определен кръг от манипулации, като неотчитане на бюлетини и въвеждане на грешни данни, ще станат много по-трудни", коментира Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", която от месеци настоява на застъпниците да бъде позволено да излъчват на живо броенето.

Той допълни, че чрез платформата "Ти броиш" всеки един от застъпниците ще може да осъществи в реално видеонаблюдение на процеса на отчитане на гласовете. Всеки един избирател ще може да влезе в тази система, да намери своята секция и да види на живо как се броят гласовете.

"Докато други приказват и вдигат шум за честни избори, ние действаме и постигаме реални резултати", каза Иванов.

Според него ЦИК се е опитала да забрани това наблюдение, защото най-голямата част от измамите започват, когато хората си тръгнат, изсипят се бюлетините и започне попълването на протоколите. Видеонаблюдението дава възможност за едно истинско гражданско опълчение, казва Иванов.

Иво Мирчев от ДБ заяви, че това е изключителен успех за проекта "Ти броиш".

"Това е най-добрата новина за цялата кампания до този момента. Приложенията за "Ти броиш" вече са налични за инсталиране. Цялата тази армия от 11 хиляди застъпника ще може в деня на изборите да си включи телефоните и да предава на живо броенето на гласовете", коментира Мирчев.

Съдът отмени частта от приетото от Централната избирателна комисия протоколно решение, с което бе забранено на застъпниците и наблюдателите да излъчват на живо броенето на бюлетините след края на изборния ден.

Забраната за видеонаблюдението беше въведена със съвместни указания на ЦИК и Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) за обработването и защитата на личните данни в изборния процес. В тях се казваше, че "средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика" могат да снимат в помещението. "Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес", пише в отменените от съда текстове.

"Именно целите, обсъдени в процесните указания – гарантиране на прозрачност, обективност, законосъобразност на изборния процес, равнопоставеност на субектите в него и осигуряване на свободата на изразяване и правото на информация, обосновават и гарантират правото на участниците в изборния процес да извършват по своя преценка дейности, подходящи за тази цел, в това число видеозаснемане и/или разпространение", се казва в решението на АССГ. 

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?