Съдът: Референдумът на Слави Трифонов не е задължителен

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Резултатът от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави", не е задължителен, тъй като не е преминал необходимата бариера гласове. Това става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който въпреки всичко отмени обявените от ЦИК резултати от референдума, като увеличи действителните гласове в него с 492. На практика това значи, че на допитването не му достигнат не 12 000 гласа, а около 11 500.

С решението ВАС връща преписката за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда при тълкуването и прилагането на закона.

Делото беше заведено от инициативния комитет за провеждане на референдума, начело с шоумена Слави Трифонов. В жалбата си Трифонов настояваше решението на ЦИК, с което бяха обявени резултатите от референдума, да бъде отменено, като посочи серия от нарушения. Целта на екипа на "Шоуто на Слави" беше да се установи, че тези нарушения са повлияли да няма достатъчно гласове за обявяването на резултатите от допитването за задължителни.

ВАС посочва, че за да станат задължителни резултатите от референдума, на него трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. Дори и със завишаването на броя на гласувалите с 492, пак не стигат 11 505 гласа, за да принудят следващото Народно събрание да намали субсидията на партиите и да въведе мажоритарни парламентарни избори.

Съдът изцяло се основава на резултатите от съдебна математико-статистическа експертиза, чието изготвяне дори бе удължено с десет работни дни.

"Броят на гражданите с избирателни права не е оспорен, но ЦИК неправилно е определил броя на участвалите в гласуването граждани, защото са отчетени само броя на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588. Вместо това съдът отчита, че липсата на плик може да се дължи на различни причини. Така и според заключението на вещите лица, в решението на ЦИК броят на участвалите в гласуването граждани следва да бъде 3 489 080", пише в съобщението на съда за решението.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване с касационна жалба в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?