Съдът решава до месец по делото "Ершов - Михайлова"

До месец софийският районен съд ще вземе решение по делото на руския бизнесмен Денис Ершов срещу лидера на СДС Надежда Михайлова.

Собственикът на "Нафтекс-България", който бе лишен от право да пребивава в страната през 2000 г. заради заплаха за националната сигурност, съди Михайлова заради поредица нейни изявления от трибуната на парламента и пред медиите. Той се обидил от думите на синия лидер, че борави с "финансови средства с неясен произход", чрез които се опитвал да купува влияние в политическия елит, и че властите не трябва да преразглеждат решението от 2000 г.

Изгоненият бизнесмен настоява за обезщетение от 1 евро.

Днес приключиха пледоариите на двете страни по делото. Адвокатът на Надежда Михайлова Янчо Трончев обясни след заседанието, че в изявленията на клиентката му няма нищо обидно и те не са били насочени конкретно към Ершов. Според юриста, целта на заведеното от Ершов дело е да се измести проблемът и дискусията да се прехвърли към това дали петимата руски бизнесмени, на които МВР забрани да стъпват у нас преди две години, са изгонени законно.

"Това стана ясно, след като на делото днес защитата на Ершов поиска от съда като доказателство да бъде представен докладът на НСС, с който чужденците бяха лишени от правото да пребивават в страната", обясни още адвокат Трончев.

Съдът обаче отхвърлил това искане с мотива, че докладът на НСС не се отнася към предмета на делото.

Пред магистратите днес показания даде Иван Кутевски, бивш говорител на агенция "Митници", а сега секретар на Надзорния съвет на "Нафтекс". Той заяви, че Ершов е свръхчувствителен човек и болезнено е приел думите на Михайлова.

Споделяне

Още от България