Съдът решава на 7 юли дали да върне Софиянски за кмет

За 7 юли е насрочено делото по молбата на Стефан Софиянски за възстановяването му на поста кмет на София. За съдия-докладчик по делото е назначена съдия Невена Грозева.

Във вторник изтече двумесечният срок на проверката срещу Софиянски за сделката с Централните хали в София, но все още работата по разследването продължава. Молбата на Софиянски е била депозирана от неговата защита чрез водещия разследването за отмяна на наложената му процесуална мярка "отстраняване от длъжност".

Заради обвинението, че е ощетил общината като е занижил с 400 пъти стойността на порутената сграда на столичните Хали и прилежащите ѝ терени, при учредяването на смесеното дружество с израелската фирма "Ащром", на 5 май Софиянски бе отстранен от съда временно от кметството, за да не пречи на разследването, което бе в начална фаза. На кмета бе наложена и забрана да пътува зад граница. Той поиска от прокуратурата да го пусне в Будапеща на срещата на десните лидери, но след получения отказ, Софиянски не обжалва пред съда и остана в София.

Паралелно бе повдигнато и второ обвинение към кмета за престъпление по длъжност заради сделката за строеж на бизнесцентър "Милениум". В този случай отново ме бе наложена парична гаранция 10 000 лева.

Според прокурорското постановление, с което бе образувано второто дело, вината на столичния кмет е заради безвъзмездно отдаване на терен от 7 000 кв. м. в квартал "Ив. Вазов" на ОББ за строежа на бизнесцентър "Миленеум" през 1993 г. и за продажбата през 2001 г. на общинските акции в "Милениум" -център 25% обратно на ОББ на ниска цена, с което е ощетил общината.

Обвиненията на прокуратурата са, че длъжностни лица са сключили без търг или конкурс, безвъзмездно, извънсъдебно споразумение към договор от 6 декември 1993 г. С него столичната община е отстъпила на ОББ и ИФ "Развитие" право на строеж върху парцел от 7 000 кв.м в кв. "Иван Вазов" за изграждане на административен, бизнес и банков комплекс. Според прокуратурата, длъжностните лица са нарушили служебните си задължения с цел да набавят облага за ОББ и "Развитие", с което са причинили вреди за общината в размер на 5 млн.щ.долара.

Така сключена, сделката нарушава Закона за собствеността, Закона за общинската собственост, наредбите за общинската собственост и общинското имущество, наредбата за базисните пазарни цени на недвижимите имоти на Столичната община и Закона за местното самоуправление и местната администрация, се казваше в съобщението на прокуратурата.

Служителите на кметството са обвинени и за престъпление по служба за сключения договор за покупко-продажба на пакет акции на столичната община в "Милениум център" АД. Според прокуратурата, вредите от него за общината са в размер на 32 хил.щ.долара, а целта на нарушението отново е била облага за ОББ.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: