Съдът решава утре дали да остави Пилето в ареста

Вътрешният министър Георги Петканов е получил доклад за контрабандата, изготвен от НСБОП, съобщи БТА. Той уточнил, че доклад за контрабандата ще му бъде предоставян всеки месец.

По думите на МВР-шефа това е част от плана на МВР за борба с организираната престъпност и в частност с контрабандата. В доклада се съобщава какво е направил екипът от НСБОП и какво предстои да направи.

Софийският градски съд ще гледа утре делото за промяна на мярката за неотклонение на Николай Методиев - Пилето. Той е в ареста по обвинение в самоуправство, придружено със заплаха.

В петък софийският районен прокурор Славчо Кържев преобразува в следствие дознанията срещу Пилето за контрабанда и за самоуправство, поради фактическата и правна сложност на случаите.

Главният секретар на МВР възнегодува, защото според него по дознанието за самоуправство задържаният веднага можел да бъде осъден и да стои в ареста, докато се води по-сложното дело за контрабанда.

Делото за промяна на мярката на Пилето от задържане под стража в по-лека трябваше да се гледа миналия четвъртък, когато все още МВР водеше дознанието. То обаче беше отложено заради заболяване на адвоката на Пилето - Христо Янков, който представи болничен лист с диагноза "обострен гастрит".

Според източници от МВР защитата се е нуждаела от повече време, за да осигури доказателства за "невинността" на Методиев и затова е представен болничния лист.

35-годишният Николай Методиев е смятан за главния организатор на контрабандните канали на Константин Димитров - Самоковеца.

Пилето е разследван за 5 контейнера с контрабандна китайска стока, която е била подменена от негови хора с изолационни материали, каквито по документи е трябвало да има в контейнерите.

Стоката е била подменена след като двама полицаи, които са пазили контейнерите, са позволили да бъдат отворени. Служителите на реда дали съгласието си , защото Пилето заплашил тях и семействата им. След подмяната на товара митничар наново запечатал пломбите. Заради това Софийският районен съд постанови постоянна мярка задържане под стража. В пледоарията си тогава прокурорът Владимир Филипов съобщи, че Методиев има поредица висящи дела и преписки за контрабанда. Уличеният извършвал системна контрабанда, разнообразявайки с изнасилвания, каза прокурорът.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?