Тъй като лидерът на ГЕРБ не е гледал интервюто в ефир

Съдът реши: Бареков не е обидил Борисов, наричайки го "тъп"

"Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимият да я изрича..."

Борисов и Бареков по времето, когато всекидневно демонстрираха "топли" отношения.

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков не е обидил председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, наричайки го "тъп" в национален ефир на 19 октомври 2013 г.

Това реши в петък Софийският районен съд (СРС), приемайки, че бившият премиер няма как да се е почувствал засегнат, тъй като няма доказателства да е гледал въпросното предаване на живо или на запис и затова не е възприел думите на доскорошния журналист лично.

Делото бе заведено заради интервю на Николай Бареков, в което, в отговор на въпрос на водещия, казва, че "Бойко Борисов по принцип е тъп".

Служител на пресцентъра на ГЕРБ разказа, че когато лидерът на ГЕРБ разбрал за изказването на Бареков, съблякъл сакото си и го хвърлил, което било знак, че е много ядосан.

Съдът приема, че думата "тъп" по принцип е обидна, но за да бъде довършено престъплението "обида", тя трябва да бъде възприета лично, а по делото категорично е установено, че Бойко Борисов не е гледал предаването на 19 октомври 2013 г., а е чул само преразказ.

"Възможно е Борисов да е възприел запис на предаването на 20 октомври, но тази дата не е изрично посочена в тъжбата, която определя предмета на делото. Безспорно думата "тъп" е обидна, но тъжителят не е чул лично подсъдимият да я изрича, защото не е бил в студиото, нито я е възприел лично, гледайки предаването на посочената в тъжбата дата, тъй като е бил самолет на път за България. Поради това, съдът прецени, че не е налице престъпление и оправда Бареков", съобщават от СРС.

В същото време магистратите отбелязват, че Борисов "е чул преразкази на интервюто с Бареков от свидетелите по делото, които сами сочат в показанията си, че са му преразказали почти всичко". Решението на съда най-вероятно щеше да е друго, ако в жалбата бе посочено, че бившият премиер е гледал запис от интервюто на следващия ден, тъй като тогава юридически щеше да се приема, че обидата е била възприета от него лично.

Заради оправдаването на Бареков, Борисов ще трябва да поеме разноските по делото, възлизащи на 355 лева. Лидерът на ГЕРБ искаше от съда да накаже новия политик с обществено порицание и глоба от 10 000 лева.

След оправдателната присъда на Бареков, лидерът на ГЕРБ ще трябва да заплати разноските за експертизи по делото в размер на 355 лева. Той може да обжалва пред Софийския градски съд.

Репликата, станала повод за делото, бе изречена от Бареков в предаването "Дикофф" по Нова телевизия на 19 октомври м.г. Тогава той заяви, че "...той (Борисов) е тъп, той по принцип е тъп..." в отговор на забележката на водещия Сашо Диков, че бившият премиер би трябвало да е "много тъп", ако наистина е собственик на Нова телевизия (както твърди Бареков – бел. ред.) и допуска това да се твърди от ефира на медията.

Делото започна в края на март т.г. като първото заседание на съдия Николай Василев бе съпътствано от много смях в залата и ехидни забележки между двете страни, посрещнати с неприкрита ирония от магистрата.

Още в началото на процеса защитата на подсъдимия настоя съдът да задължи Борисов да направи уточнение в тъжбата си – как точно е разбрал думата "тъп", тъй като в тълковния речник са описани различни нейни значения, като например глух, приглушен, нисък по тембър, умствено ограничен, а за състояние – като израз на примиреност, отчаяние, пасивност. В крайна сметка това искане не бе уважено от съдия Василев.

Борисов води и две дела за клевета срещу Бареков – за това, че лидерът на "България без цензура" казал по време на концерт през ноември 2013 г., че бившият премиер сформирал група, за да го убие, както и за думите му, че е натрупал лично богатство от 4 млрд. лева, които откраднал от българския народ.

Очакванията бяха съдът да спре процеса за обидата заради евродепутатския имунитет на Бареков, каквато е съдбата на други подобни казуси в съдебна фаза, но съдия Николай Василев реши да сложи точка на казуса.

Оправдателната присъда идва в момент, когато отношенията между Борисов и Бареков отново са във фаза на затопляне, след като лидерът на ББЦ предложи подкрепа на ГЕРБ са съставяне на правителство след изборите на 5 октомври, а Борисов оцени, че "Бареков, за разлика от БСП и Реформаторите, проявява политическа класа".

Споделяне

Още по темата

Още от България